Tartiflette – Als je wel eens in Frankrijk op wintersport bent geweest ken je dit gerecht ongetwijfeld. Tartiflette is een Frans aardappelgerecht uit Haute-Savoie. De basis van de ovenschotel wordt gevormd door aardappels, waaraan gerookt spek en uien worden toegevoegd. De schotel wordt heerlijk romig door het gebruik van crème fraîche en de gesmolten kaas. Je zou verwachten dat dit een heel authentiek gerecht is, dat al eeuwen bestaat. Niets is echter minder waar! Maar dat doet helemaal geen afbreuk aan de smaak, tartiflette is gewoon erg lekker. En wie weet wordt het wel jouw nieuwe, favoriete winterse maaltijd! Want je hoeft er niet naar Frankrijk om van dit gerecht te kunnen genieten, je maakt het net zo makkelijk zelf.
Er is niets authentieks aan tartiflette!
Ergens in de jaren 80 werd Tartiflette door een marketingbureau bedacht, om de regionale kaas Reblochon te promoten. Er werd een gerecht ontwikkeld dat geserveerd kon worden in de winter in de skigebieden. Die marketingactie was een succes. Ondertussen is Tartiflette een bekend gerecht in Frankrijk en kun je in de supermarkten zelfs kaas vinden met de naam “Fromage pour Tartiflette”. In Nederland kun je Reblochon kopen in een gespecialiseerde kaaswinkel of in de grotere supermarkten met een wat uitgebreidere kaasafdeling. Kun je geen Reblochon vinden, neem dan gewoon camembert, brie of een andere Franse kaas. Daar maak je ook een heerlijk, soortgelijk gerecht mee.
Serveer met een lekkere, verse salade.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?
Tartiflette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kg vastkokende aardappelen, in schijfjes
- 500 gram Reblochon (of een alternatief) in dunne plakken
- 250 gr gerookt spek, in blokjes
- 2 flinke uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 5 flinke el crème fraîche
- 1 flinke scheut droge witte wijn
- olie of boter om in te bakken
- zwarte peper
- zout
- Gehakte peterselie (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tartiflette:
Kook de aardappelschijfjes in water met zout, in 10 minuten beetgaar.
Bak ondertussen in de boter of olie het spek iets uit. Gebruik niet te veel, er komt ook vet uit het spek.
Voeg de uien en de knoflook toe en laat beetgaar worden. Blus het af met een scheut witte wijn. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor. Het geheel moet de consistentie van een saus hebben. Voeg wat extra crème fraîche toe als dat nodig is. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.
Doe de helft van de aardappelschijfjes in een grote ovenschaal. Verdeel daarover de helft van het uien en spek mengsel. Leg daarover de helft van de kaasplakken. Vervolgens de rest van de aardappelen, dan de rest van de uien en het spek. Je eindigt met de andere helft van de kaas.
Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie.
Bak de tartiflette 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.
Tafel lekker !!