Tian, een gratin in Provençaalse stijl – Een Provençaalse tian is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten. Het wordt klaargemaakt in een tian. Dit is een ovenschotel die aan de binnenkant geglazuurd is en aan de buitenkant ongeglazuurd. Maar geen nood in een gewone ovenschotel lukt het zeker ook en daaruit smaakt het zeker net zo lekker. Het is een gerecht dat er prachtig kleurrijk uitziet en een feest op tafel is. Courgette, aubergine en tomaten zijn vruchtgroenten die hier een hoofdrol krijgen.
Een Tian is een ovenschotel die aan de binnenkant geglazuurd is en aan de buitenkant ongeglazuurd.
In het Zuiden gebruiken ze geitenkaas voor dit gerecht, maar je kunt er je eigen touch aan geven. Dat deden we in onderstaand gerecht met buffelmozzarella. De tijm en de rozemarijn geven nog een tikje meer die Provençaalse sfeer weer. In dit recept is ook een varkenshaas toegevoegd, maar je kunt een tian ook prima zonder serveren. Zin om je ook al op vakantie te voelen? Dan moet dit gerechtje zeker eens op je menukaart staan.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Heerlijke ovenschotels met courgette
In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.
Provençaalse tian
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 courgettes, in dunne plakjes gesneden
- 2 aubergines, in plakken gesneden
- 4 tomaten, in plakken gesneden
- 2 grote uien, in plakken gesneden
- 2 bollen buffelmozzarella, in plakken gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- tijm
- rozemarijn
- 600 gram varkenshaas
- 1 eetlepel roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Een tian met volop verse groenten maak je zo:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Leg in een ovenschaal de uiringen en leg daar recht op de courgette, aubergine, tomaten en mozzarella plakken in mooie rijtjes. Wissel de verschillende groenten met elkaar af zodat je een kleurrijk geheel krijgt. Kruid af met peper, zout en een ½ verkruimeld groentebouillon blokje. Nog wat tijm en rozemarijn om de Zuiderse toets te accentueren.
Zet in de oven gedurende een 50 minuten.
Kleur ondertussen het varkenshaasje, gekruid met peper, zout, rozemarijn en tijm, bruin langs beide kanten. Zet de varkenshaasjes laatste 20 minuten bij de tian in de oven. Laat 15 minuten mee garen en 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveer op een voorverwarmd bord.
Tafel lekker !!