Traybake van krieltjes, wortelen en venkel – Ah, traybake de held voor de luie koks! Koken was nog nooit zo eenvoudig als met deze traybake. Het enige wat je nodig hebt, is een bakplaat wat verse groenten, vlees, olijfolie en verse kruiden. Je hoeft er ook helemaal niet veel voor te doen: de groenten en het vlees snijden, de kruiden erover snipperen nog wat olijfolie erover en ziezo in de oven ermee en je voeten omhoog. Doordat het allemaal op één bakplaat terecht komt, bespaart het bovendien een hele hoop afwas. Eenvoud alom!
Laat je creativiteit maar zien
We maken een traybake van krieltjes, wortelen en venkel. Let wel op, de juiste timing in de oven is belangrijk. Als je ervoor kiest om het vlees in grotere stukken te snijden, zal dit meer tijd nodig hebben om te garen dan bijvoorbeeld de groenten.
Laten we het ook even hebben over de smaken. Door de groenten samen te voegen op één bakplaat komen alle smaken samen en is het als een feestje voor je smaakpapillen. Met een traybake kun je dus al je creativiteit laten zien in de combinaties, maar ook in de kruiden die je gebruikt. Hier is het eveneens belangrijk om rekening te houden met de gaartijd van je kruiden. Sommige kruiden kun je beter pas op het einde mee toevoegen in de oven terwijl kruiden zoals tijm, salie, oregano hier beter tegen kunnen en je al vanaf het begin kan toevoegen.
Als ‘final touch’ voegen we er nog een frisse smaak aan toe door citroenschijfjes erbovenop te leggen.
Een verspakket kan ook, maar….
We hebben deze traybake van krieltjes, wortelen en venkel ook gekocht in de vorm van een verspakket, en dat bleek zeker geen slechte optie te zijn. Toch zijn er een aantal redenen waarom wij niet nog een keer een verspakket zouden kopen.
- De kip was wat droog. Als wij een traybake met kip maken geven we de kip eerst smaak mee, door die bijvoorbeeld te marineren. Het resultaat is smaakvolle en sappige kip in de traybake. Waarschijnlijk wordt dat bij een verspakket niet gedaan omdat het allemaal snel moet. Wij kiezen dan echt liever voor lekker eten. Marineren kost overigens ook heel weinig tijd. Je moet het alleen wel even van tevoren doen.
- In het verspakket zat een mix van gedroogde kruiden. Je doet het erbij, zonder dat je eigenlijk goed weet wat je toevoegt. De kruidenmix bestond in ieder geval uit peterselie, basilicum en oregano. Wij weten graag wat we toevoegen en in onze versie hieronder is dan ook verse tijm gebruikt.
- We missen creativiteit. We zeiden het al, er is niet zoveel mis met een verspakket als basis. Maar als je het letterlijk maakt volgens het recept is het een eenvoudige traybake. Als je het zelf maakt en er een beetje meer liefde in stopt, kun je er zoveel meer van maken. De worteltjes in het pakket kun je even glazuren met wat honing bijvoorbeeld, en een citroentje erbij zorgt voor een lekker frisse touch. Bovendien past die citroen uitstekend bij de door ons eerder gekozen verse tijm.
Conclusie: Koop gerust een verspakket en maak een traybake van krieltjes, wortelen en venkel. Maar pimp het even met wat smaken die je misschien al in de kast of koelkast hebt. Door ieder ingrediënt dat je koopt met respect en liefde te bereiden (ook als je ze alleen maar op een bakplaat hoeft te leggen) maak je een echt smakelijke maaltijd waar je trots op kunt zijn!
Onze versie van de traybake van krieltjes, wortelen en venkel
In onze versie van de traybake vind je dus een aantal wijzigingen op de bereidingswijze van het hierboven genoemde verspakket. We marineren de kip met onder andere fijngehakte knoflook, komijnpoeder, mosterd en honing. Zo krijg je lekkere en sappige kip op de traybake. De wortels glazuren we in honing om ze een heerlijk zoetje mee te geven. De groenten snijden we wat grover zodat ze mooi gelijkmatig garen met de kip. We voegen citroen toe om het allemaal een beetje op te frissen en we gebruiken verse tijm. Deze traybake met krieltjes, wortelen en venkel kun je met trots serveren. Er zit smaak in en iedereen zal hier enthousiast van worden.
Traybake van krieltjes, wortelen en venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kipdijfilets
- 400 gram verse tomaten
- 500 gram krieltjes
- 400 gram kikkererwten
- 2 venkelknollen
- 100 gram rucola
- 300 gram wortel
- Verse tijm
- 1/2 citroen
- 5 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels honing
- 1 teen knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een echt lekkere traybake van krieltjes, wortelen en venkel:
Verwarm de oven voor op 200 graden
In een grote kom meng je de kipblokjes met 2 eetlepels olijfolie, fijngehakte knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, tijm, mosterd, honing, zout en peper. Laat dit minstens 15 minuten marineren terwijl je de groenten voorbereidt.
Verdeel de venkelplakken, wortelstukken, kikkererwten en tomaten over een bakplaat. Besprenkel de groenten met de overgebleven eetlepel olijfolie en meng ze voorzichtig zodat ze gelijkmatig bedekt zijn met olie.
Leg de gemarineerde kipblokjes bovenop de groenten op de bakplaat. Verdeel de plakjes citroen over het geheel.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de traybake gedurende 25-30 minuten, of totdat de kip gaar is en de groenten zacht en licht gekarameliseerd zijn. Halverwege de baktijd kun je alles voorzichtig omscheppen.
Haal de bakplaat uit de oven verdeel er wat verse rucola over en de traybake van krieltjes, wortelen en venkel kan zo op tafel (de onderlegger natuurlijk niet vergeten 😉). Zo kan iedereen zelf zijn bordje opscheppen en dit creëert meteen een gezellig sfeertje.
Tafel lekker !!
Waar zie je de rucola (en de tijm) terug?
Het spijt me als de rucola en tijm niet duidelijk waren in het recept.
De tekst werd aangepast. Bedankt voor je opmerking en ik hoop dat je er alsnog van kunt genieten.
Heerlijke groetjes,
Lekker Tafelen