Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof ovenschotel met spekjes en kaas

Wil je eens wat anders met witlof? Dan is deze witlof ovenschotel een absolute aanrader. Hier gebruiken we Reblochon, maar brie of camembert mag ook.

0 605

Witlof ovenschotel met spekjes en kaas – Witlof is in Nederland het hele jaar door te koop. Ondanks dat niet iedereen de soms wat bittere smaak van deze groente kan waarderen is witlof toch best een populaire groente.

In de zomer is witlof goed voor een heerlijke salade, in de koudere maanden heerlijk in een ovenschotel of in de soep.

Rauwe witlof combineert goed met zoete ingrediënten. Gebakken of gekookte witlof doet het goed met hartige ingrediënten als ham, spekjes en kaas.

Ik maakte een heerlijke winterse ovenschotel met witlof. Het recept is gebaseerd op de Franse wintersportklassieker Tartiflette. Tartiflette is een aardappelgerecht met spekjes, uien, room en reblochonkaas. Omdat ik er ook groente in wilde verwerken heb ik er witlof aan toegevoegd. Zo ontstond er een heerlijk romig ovengerecht.

Ik gebruikte Reblochon. Dit is niet in iedere supermarkt te koop. Je kunt deze kaas echter prima vervangen door een andere zachte Franse kaas als Camembert of Brie.

Witlof ovenschotel met spekjes en kaas

Ovenschotel voor ca. 5 personen:

  • 800 gram aardappels, geschild en in schijfjes
  • 800 gram witlof, gesneden, kern eruit
  • 2 rode uien, in kwart ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 250 gram gerookte spekblokjes of -reepjes
  • een flinke scheut droge, witte wijn
  • 6 flinke eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 450 gram Reblochon, Camembert of Brie, in plakken
  • zout en peper

Zo maak je de Witlof ovenschotel met spekjes en kaas:

Kook de aardappelschijfjes ongeveer 10 minuten voor in water met wat zout. Giet af en laat even uitdampen.

Bak in een grote koekenpan of hapjespan het spek, zonder olie of boter, een paar minuten uit. Voeg dan de ui, knoflook en de tijm toe. Bak deze mee tot de ui beetgaar is. Blus af met een flinke scheut witte wijn. Roer de crème fraîche erdoor en laat even zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en indien nodig zout.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal. Leg daar overheen ongeveer een derde van de kaas.

Meng dan de rauwe witlof met het spek en uienmengsel. Verdeel dit mengsel over aardappels en de kaas.

De andere helft van de aardappels leg je hier overheen. Daar over gaat de rest van de kaas. Eventueel nog wat versgemalen peper er over.

Bak de witlof ovenschotel met spekjes en kaas 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer