Witlofovenschotel met spekjes en kaas – Witlof is in Nederland het hele jaar door te koop. Ondanks dat niet iedereen de soms wat bittere smaak van witlof kan waarderen, is witlof toch best een populaire groente. Daarnaast kun je natuurlijk met witlof heel veel leuke dingen doen. Verwerk het bijvoorbeeld eens in een ovenschotel. Bijvoorbeeld samen met spekjes en kaas. Zo varieer je makkelijk en kun je dus eens wat vaker witlof op tafel zetten.
Witlofovenschotel, gebaseerd op een Franse klassieker
Witlof met ham en kaas is natuurlijk een populair gerecht. Daarnaast is de witlofsalade erg bekend. Witlof in een ovenschotel is veel minder populair, maar daar gaan we verandering in brengen. Met onderstaand een recept voor een witlofovenschotel met spek en Franse kaas gaat dat zeker lukken. Vooral in de wintermaanden zal deze witlofovenschotel een succesnummer zijn. Het recept is gebaseerd op de Franse wintersport-klassieker Tartiflette. Tartiflette is een aardappelgerecht met spekjes, uien, room en Reblochon kaas. In die klassieker missen we de groenten. De witlofovenschotel met spekjes en kaas is dan de oplossing.
Reblochon kaas koop je niet in de supermarkt, maar bij een kaasspeciaalzaak. Kun je er niet aankomen, dan kun je het ook vervangen door een andere Franse kaas als brie of camembert.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?
Witlofovenschotel met spekjes en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram aardappels, geschild en in schijfjes
- 800 gram witlof, gesneden, kern eruit
- 2 rode uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 250 gram gerookte spekblokjes of -reepjes
- een flinke scheut droge, witte wijn
- 6 flinke eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 450 gram Reblochon in plakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de witlofovenschotel met spekjes en kaas:
Kook de aardappelschijfjes ongeveer 10 minuten voor in water met wat zout. Giet af en laat even uitdampen.
Bak in een grote koekenpan of hapjespan het spek, zonder olie of boter, een paar minuten uit. Voeg dan de ui, knoflook en de tijm toe. Bak die mee tot de ui beetgaar is. Blus af met een flinke scheut witte wijn. Roer de crème fraîche erdoor en laat even zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en als dat nodig is zout.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal. Leg daar overheen ongeveer een derde van de kaas.
Meng dan het rauwe witlof met het spek en uienmengsel. Verdeel dit mengsel over aardappels en de kaas.
De andere helft van de aardappels leg je hier overheen. Daar over gaat de rest van de kaas. Eventueel nog wat versgemalen peper er over.
Bak de witlofovenschotel met spekjes en kaas 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Tafel lekker !!