Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael – Je hebt vast wel eens een aardappelgratin gegeten. Zo’n lekkere, romige aardappelschotel, gegratineerd met kaas, gaat er bij de meest mensen wel in. Weet je dat je, naast aardappels, ook groenten kunt verwerken in een gratin? Zo maak je van een bijgerecht zonder veel extra moeite een heerlijke ovenschotel, en zet je makkelijk een compleet gerecht op tafel. Duik de keuken eens in voor een zuurkoolgratin, gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten!
De oven doet het meeste werk voor je
In veel ovenschotels waar aardappels in verwerkt worden, moet je de aardappels eerst voorkoken. Voor het maken van een zuurkoolgratin is dit niet nodig. Je hoeft de aardappels niet eens te schillen als je daar geen zin in hebt. Je snijdt ze in heel dunne plakjes, waardoor ze makkelijk gaar worden in de oven. Ook de zuurkool hoef je niet voor te koken. De zuurkoolgratin staat een uur in de oven en in die tijd worden alle ingrediënten in het gerecht gaar. Hoe makkelijk wil je het hebben? De meeste voorbereidingstijd ben je kwijt aan het snijden van de aardappels.
Een zuurkoolgratin, gemaakt met verse, lokale producten
Voor de zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael heb je kruimig kokende aardappels nodig. Kies bij voorkeur voor een lokaal geteeld Hollands ras als een Eigenheimer, een Irene of een Doré. Er worden in Nederland prima aardappels geteeld, dus het is niet nodig om ze uit het buitenland te halen. En koop ook lekkere, verse zuurkool. Zuurkool uit het vat dus. Vrijwel elke groenteboer kan je hier aan helpen, en er zijn ook supermarkten die het verkopen. Je vindt het dan op schaaltjes in de koeling. Verder is er Zeeuws spek in dit gerecht verwerkt. Dat kun je, aan een stukje, bij de slager kopen. Je kunt ook zelf Zeeuws spek maken. Dat kost wat tijd, maar het is erg leuk en erg lekker om dat eens te doen. Je vindt een recept om het zelf te maken elders op de website. In een zuurkoolgratin hoort ook kaas. We kozen voor een bijzonder kaasje, namelijk Le Petit Doruvael. Dat klinkt Frans, maar Doruvael betekent Door Ruilverkaveling Van Elders. Daar is geen woord Frans bij en het kaasje wordt dan ook gewoon in Nederland gemaakt, en wel in Montfoort, in het Groene Hart. Echte Nederlandse kaas dus.
Van tevoren klaarmaken is geen probleem
Je kunt de zuurkoolgratin van tevoren klaarmaken. Zet het gerecht afgedekt in de koelkast tot gebruik en bak het af als je wilt gaan eten.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Nederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.
Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 500 gram zuurkool
- 300 gram Zeeuws spek, aan een stukje
- 250 gram Doruvael
- 250 ml slagroom
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael:
Was de aardappels. Je kunt ze ongeschild gebruiken. Snijd de aardappels in heel dunne plakjes.
Snijd het Zeeuws spek in blokjes of reepjes.
Rasp de Doruvael.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de slagroom in een grote kom. Meng hier de helft van de kaas door, en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappelplakjes erdoor.
Meng het Zeeuws spek door de zuurkool.
Vet een passende ovenschaal in. Doe de helft van het aardappelmengsel in de schaal. Daarbovenop leg je de zuurkool. Dek af met de rest van de aardappels. Bestrooi het gerecht met de rest van de kaas.
Bak de gratin een uur in de oven. Mocht de kaas te snel kleuren, dek het gerecht dan af met aluminiumfolie.
Serveer de zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael direct.
Tafel lekker !!