• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
0
Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen –  Zuurkool wordt vaak verwerkt in een stamppot. Hartstikke lekker natuurlijk, maar je wilt ook wel eens iets anders eten dan een stamppotje met een rookworst. En dat kan met zuurkool heel goed. Deze groente is veelzijdig genoeg om er heel andere dingen mee te doen dan stampen! Een ovenschotel met deze gefermenteerde kool is dan ook beslist een aanrader. Deze zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is daar een goed voorbeeld van. Hij is makkelijk te bereiden en je kunt hem eventueel een dag van tevoren klaarmaken, zodat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven wanneer je wilt gaan eten. Zuurkool wordt traditioneel vaak in de winter gegeten. Tegenwoordig is er echter het hele jaar door zuurkool te koop. Dit gerecht kun je ook prima serveren op een wat minder winterse dag.

Voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is verse zuurkool gebruikt.

Zuurkool

Welke zuurkool gebruik je voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen? Zuurkool is in basis een bewerkt product. Er bestaan geen zuurkoolplantjes. Het wordt gemaakt van fijn gesneden witte kool waar zout aan wordt toegevoegd. Als je de kool luchtdicht afsluit, gaat het fermenteren. De suikers en het zetmeel in de kool wordt omgezet in melkzuur. Hoe lang dit proces duurt, is afhankelijk van de temperatuur, het kan drie weken duren, maar ook acht weken. Als er kruiden aan het proces worden toegevoegd wordt het kruidenzuurkool. Er kan ook wijn aan de kool worden toegevoegd, zo ontstaat dan de zogenaamde wijnzuurkool. Voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is verse zuurkool gebruikt. Dit is wat ook wel verkocht wordt als zuurkool uit het vat. De groenteboer verkoopt dit, en in de meeste supermarkten vindt je dit in de koeling, verpakt in plastic schaaltjes. En dat zijn dus niet de zakjes die meestal buiten de koeling liggen. Daarin zit gekookte zuurkool.

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen – tips

In het recept voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen zijn gemengde paddenstoelen verwerkt. Je kunt uiteraard ook kiezen voor alleen champignons of alleen oesterzwammen.

Je kunt de zuurkoolovenschotel makkelijk vegetarisch maken door het gehakt te vervangen door een plantaardig alternatief, of door het gehakt weg te laten en wat extra oesterzwammen toe te voegen.

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen
Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen
Zuurkool

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram verse zuurkool
  • 500 gram rundergehakt
  • 400 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
  • 1 kilo kruimig kokende aardappels, in stukjes
  • 1 ui, in dunne kwartringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 eetlepels Worcestershire sauce
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 6 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • scheut melk
  • klontje boter
  • scheutje olie om in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen:

Doe de zuurkool in een pan en voeg er water aan toe. Verse zuurkool bevat weinig vocht. Kook de zuurkool in 20 minuten gaar en giet af.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin het gehakt rul en bruin. Voeg de uien, de knoflook en het karwijzaad erbij en laat deze mee bakken tot de uien glazig zijn. Doe de paddenstoelen erbij en bak deze mee tot ze gaar zijn. Dan doe je ook de inmiddels gaar gekookte zuurkool in de pan. Roer deze met de kookroom door het gehaktmengsel. Breng het zuurkoolmengsel op smaak met de Worcestershiresauce, de ketjap en wat peper. Voeg wanneer nodig ook wat zout toe, maar wees daar voorzichtig mee, zuurkool bevat al veel zout.

Kook intussen de aardappels gaar in wat water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn met een stamper of pureer ze met een pureeknijper. Maak een smeuïge puree door er een scheut melk, het ei en een klontje boter aan toe te voegen. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in, en schep het zuurkoolmengsel daar in. Doe de aardappelpuree daar boven op. Strijk deze glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Wil je schotel garneren? Houdt dan een paar rauwe paddenstoelen achter en leg die in plakjes op de puree.

Zet de schaal 20 minuten op een rooster in het midden van de oven en laat de puree lichtbruin kleuren.

Serveer de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Paddenstoelen
DeelPin51Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Ovenschotel

Ovenschotel met witte kool en spätzle

bloemkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Ovenschotel rode kool met filodeeg
Ovenschotel

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips
Ovenschotel

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Ovenschotel

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen