Zuurkoolovenschotel met kerrie – Zuurkool verdwijnt meestal in de stamppot. Heb je zin om het eens op een compleet andere manier klaar te maken? Ga dan een keer voor een zuurkoolovenschotel met kerrie. Behalve kerrie voeg je ook appels en rozijnen toe voor het zoetje, als tegenhanger van het zuur van de zuurkool. En je maakt de zuurkoolschotel lekker romig door de kool te mengen met crème fraîche. Er is geen vlees in dit gerecht verwerkt, dus je zet met de zuurkoolovenschotel met kerrie ook nog eens een prima vegetarische maaltijd op tafel. Je gaat je tafelgenoten verrassen met dit gerecht!
Een zuurkoolovenschotel met kerrie, zonder aardappelpuree
Voor de verandering wordt er van de aardappels eens geen puree gemaakt. De aardappels worden geraspt, gemengd met ei en op smaak gebracht met zout en peper. Ze gaan dus rauw de oven in. Eigenlijk maak je zo een rösti. Die rösti verdeel je over de zuurkool, en je topt de aardappels af met oude kaas. Zo maak je een zuurkoolovenschotel met kerrie, die dus bomvol smaak zit!
Maak het gerecht zo pittig als jij dat wilt, met kerrie naar keuze
Er gaan maar twee theelepels kerrie in de zuurkoolovenschotel. Maar dat kleine beetje kerrie kan het gerecht wel maken of breken. Er zijn verschillende soorten kerrie te koop, en daarmee kun je het gerecht aanpassen aan jouw smaak. Heb je het graag een beetje pittig? Kies dan voor hot curry poeder. Of nog beter, kies voor Surinaamse masala. Liever wat milder? Neem dan gewone, milde kerriepoeder.
Een gerecht om direct te serveren
De zuurkoolovenschotel met kerrie is een gerecht dat, in tegenstelling tot veel ovenschotels, niet echt geschikt is om van tevoren klaar te maken. Dat heeft te maken met dat je de aardappels rauw in de ovenschotel verwerkt en dus pas gaart in de oven. De aardappels zullen verkleuren als je het gerecht niet direct afbakt en dat ziet er niet echt smakelijk uit. Je kunt natuurlijk de zuurkool wel al van tevoren stoven.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Zuurkoolovenschotel met kerrie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 650 gram aardappels
- 500 gram verse zuurkool uit het vat
- 150 ml witte wijn
- water
- 2 appels
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 eetlepels gele rozijnen
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 laurierblaadjes
- 200 gram crème fraîche
- 100 gram oude boerenkaas
- 1 ei
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zuurkoolovenschotel met kerrie:
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Doe de zuurkool met de wijn, de appels, de rozijnen, de laurierblaadjes, het kerriepoeder en indien nodig een scheutje water in een pan. Stoof de zuurkool 15 minuten op een laag vuurtje.
Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp. Meng met het ei en breng op smaak met zout en peper.
Giet de zuurkool af als er nog veel vocht in zit en meng de kool met de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de zuurkool in een passende ovenschaal en dek af met de geraspte aardappel.
Rasp de kaas. Strooi de kaas over de aardappel.
Zet de schaal 30 minuten in de hete oven. Als de kaas te snel kleurt dek de zuurkoolovenschotel dan af met een vel aluminiumfolie.
Server het gerecht direct.
Tafel lekker !!