Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas – Bij zuurkool wordt al snel het woord stamppot tevoorschijn getoverd. Nu is er helemaal niets mis met een klassieke zuurkoolstamppot met spek en een lekkere rookworst. Maar misschien moeten we ook wat vaker het woord zuurkoolschotel tevoorschijn toveren.
Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas
Zuurkool is gewoon een groente. Het is enorm veelzijdig en barst van de vitamines. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden, maar de ovenschotels met zuurkool zijn vaak favoriet door hun heerlijke korstje en omdat ze zo makkelijk voor te bereiden zijn. Een dag van tevoren maak je de ovenschotel en op je drukke dag hoef je deze alleen maar in de oven schuiven. Let er dan wel op dat als je deze uit de koelkast haalt, de oventijd zeker met een kwartier verlengt moet worden.
Kinderen zijn vaak niet zo weg van zuurkool, maar deze zuurkoolschotel met ananas vinden ze erg lekker. De scherpe smaak van zuurkool wordt enorm afgevlakt door al het fruit dat erin gaat. De banaan en de rozijnen zorgen voor de zoetigheid, de appel en de ananas voor de frisheid en zo lust iedereen wel zuurkool. Het knapperige kaaskorstje, daar wordt bijna om gevochten, zo lekker gaan ze dat vinden.

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Zuurkoolschotel met ananas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram aardappels
- scheutje melk
- 200 gram schouderham
- 500 gram zuurkool
- 200 gram ananas
- 100 gram rozijnen
- 1 jonagold appel
- 1 banaan
- ½ eetlepel kaneel
- 200 gram spekblokjes
- 100 gram geraspte kaas
- 50 gram paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Een zuurkoolschotel met ananas maak je zo:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de aardappels gaar met wat zout, stamp en maak er met de melk een stevige aardappelpuree van. Snij de schouderham in kleine stukjes en doe hier 3/4 deel van door de aardappelpuree. Maak de aardappelpuree op smaak met wat peper naar wens.
Bak de spekblokjes uit in een pan en voeg er wanneer deze mooi bruin zijn, de zuurkool aan toe, Roer even door en voeg er dan de rozijnen, de in stukjes gesneden appel en de ananas aan toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven. Voeg wanneer nodig een klein beetje water toe maar beslist niet te veel. Voeg er op het laatst de bananen en de kaneel aan toe en roer dit nog even goed door.
Meng het restje ham met de geraspte kaas en het paneermeel. Vet een ovenschaal licht in met iets boter of olie en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierop de helft van de aardappelpuree en herhaal dit. Strooi op het laatst het kaasmengsel over de schotel en bak dit alles in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot de schotel mooi bruin en heet is. Reken dus op een kwartier langer wanneer je de zuurkoolschotel met ananas vooraf gemaakt hebt en hij koud uit de koelkast komt.
Tafel lekker !!
Deze schotel maak ik meestal met kerrie, maar nu ga ik deze eens proberen.
Lieve groet Cecile
Ja kerrie ook lekker en heb je mijn versie met paprika al eens geprobeerd dat is op het moment mijn favoriet.
Nee dat heb ik nog niet maar ga ik ook zeker proberen.