Zuurkoolschotel uit de oven – Een lekkere, voedzame, zuurkoolschotel uit de oven, daar krijg je nooit genoeg van toch? In onderstaand recept zitten alle ingrediënten die je ook in een klassieke zuurkoolstamppot vindt, maar toch is het resultaat anders. De gefrituurde uitjes waarmee je de ovenschotel bestrooit zorgen voor een heerlijk knapperig korstje. Dus zet eens zuurkool op een andere manier op tafel, de reacties zijn vast positief.
Zuurkool, uit het vat het lekkerst!
Welke zuurkool gebruik je voor de zuurkoolschotel uit de oven? Zuurkool is te koop in twee verschillende varianten. Je kent vast de zakjes voorgekookte zuurkool die je in de supermarkt, buiten de koeling vindt. Daarnaast is er de verse zuurkool uit het vat, die je meestal in de koeling vindt, verpakt op schaaltjes. De groenteboer zal ongetwijfeld verse zuurkool verkopen. Als je een echt lekkere zuurkoolschotel uit de oven wilt maken, dan koop je natuurlijk verse zuurkool uit het vat. Die moet je dan nog wel even zelf koken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar, het is echt veel lekkerder. In het recept is uitgegaan van verse zuurkool, ook omdat de zuurkoolspek meegekookt wordt.
Als je eenmaal verse rookworst hebt geproefd…
Je koopt natuurlijk wel een verse rookworst voor het klaarmaken van de zuurkoolschotel uit de oven. Als je eenmaal een verse rookworst hebt geproefd, waar de slager tijd en aandacht aan heeft besteed, dan wil je geen voorgegaarde fabrieksworst meer. Je moet een verse rookworst wel 20 minuten wellen, maar dan heb je ook wat!
Zuurkoolschotel uit de oven – tips
Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Als je het gerecht gaat opwarmen zet de oven dan op 200 graden en warm de schotel in ongeveer een half uurtje op.
Je kunt de pittigheid van de zuurkoolschotel uit de oven aanpassen door het gebruik van een ander soort mosterd. Groninger mosterd, of Franse Dijonmosterd zijn lekker pittig. Zaanse mosterd is vrij mild van smaak. Kies wat jij lekker vindt.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Zuurkool uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukjes
- 1 kilo verse zuurkool
- 200 gram zuurkoolspek, aan een stukje
- 1 verse rookworst
- 6 eetlepels volle kwark
- 1 ei
- 2 eetlepels (Zaanse) mosterd
- gefrituurde uitjes
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de zuurkoolschotel uit de oven:
Laat de rookworst 20 minuten wellen in een pan water die je tegen de kook aan houdt. Haal de worst uit het water. Laat daarna 10 minuten rusten voor je hem gaat snijden. De worst gaat in blokjes door de zuurkoolschotel uit de oven.
Zet ook de zuurkool op met wat water en leg het stuk zuurkoolspek er bovenop. Kook ongeveer 25 minuten.
Kook ondertussen in een andere pan de aardappels gaar in water met een klein beetje zout. Giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze fijn met een pureestamper, of pureer ze met een pureeknijper voor een mooie, fijne puree. Voeg de kwark, de mosterd en het ei toe en roer ze goed door de aardappels heen, zodat er een smeuïge puree ontstaat.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Meng de zuurkool door de puree.
Snijd het zuurkoolspek in reepjes en meng met de rookworst door het zuurkoolmengsel.
Doe alles over in een passende, vuurvaste schaal en bestrooi met de uitjes.
Ga je direct eten? Zet de zuurkoolschotel dan 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Wil je op een ander moment eten? Bewaar de zuurkoolschotel dan afgekoeld en afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en warm de zuurkoolschotel in 25-30 minuten op. Let er op dat de uitjes niet verbranden. Dek de schotel af met aluminiumfolie als het te hard gaat.
De zuurkoolschotel uit de oven is lekker met een glas frisse, witte wijn.
Tafel lekker !!
Lekker recept. Alleen moet je wel even aanpassen dat Zaanse mosterd juist scherp is en Franse mild.
In het recept wordt gesproken over Franse Dijonmosterd, Lejoo, en niet over de ‘Franse mosterd’ die in Nederland wordt gemaakt. En die Dijonmosterd is echt niet mild…
Ziet er allemaal heerlijk uit. We gaan ervoor!!!je
Leuk, Jeannette! Laat je ons weten of het lekker was?
Zuurkool schotel.
Rookworst
De in het rood geschreven zinsopbouw klopt niet.
Je moet een verse wel rookworst 20 minuten wellen.
Moet zijn.
Je moet een verse rookworst wel 20 minuten wellen.
Inderdaad Arie, bij deze hebben we het aangepast. Wel wellen hè, die rookworst 😉