• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

door Connie Derks
in Pannenkoeken
0
8
Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Pannenkoek met gist naar oma’s recept – Waarom smaken de pannenkoeken bij een pannenkoekenrestaurant anders? – Je raadt het vast al, daar maken ze gebruik van een melange van verschillende meel en bloemsoorten vaak naar eigen recept. Als rijsmiddel gebruiken ze meestal gist wat voor een authentieke smaak zorgt. Ik zeg niet altijd, want ieder pannenkoekenrestaurant heeft zijn eigen geheime recept wat ze niet prijs zullen geven.

Oma’s pannenkoeken

Vroeger maakte ze pannenkoeken van volkoren meel of boekweitmeel. Die pannenkoeken waren veel voedzamer dan de pannenkoeken van witte bloem die nu meestal gegeten worden. Ja, soms staat op een pak meergranen pannenkoek, maar zelfs dan zijn ze nog erg licht. Ook gebruikte ze vroeger gist voor de pannenkoeken. De pannenkoeken met gist zorgen voor een net iets andere smaak dan de pannenkoeken zonder gist.

Dit recept komt in de buurt van de pannenkoeken van een pannenkoekenrestaurant. We maken gebruik van speltmeel en bloem. Alleen meel wordt erg zwaar en massief, daarom mengen we het met bloem. Heb je geen speltmeel dan kun je ook gewoon volkorenmeel of boekweitmeel nemen. Maak het beslag wel minimaal een uur van tevoren omdat de gist de tijd moet krijgen om zijn werk te doen.

Pannenkoek met gist naar oma’s receptLekker vullen en beleggen

Leg een paar plakjes ontbijtspek in de pan voor je het beslag in de pan doet, dan smaken de pannenkoeken extra lekker. Schep het beslag er overheen en verdeel het in de pan, door de pan te bewegen.

Ook schijfjes appel zijn erg lekker in deze pannenkoeken met gist. Snijd een appel in parten en haal het klokhuis eruit. Snijd de parten in dunne schijfjes. Doe eerst het beslag in de pan met boter en leg dan gelijk de appels op het beslag. Zorg er dus voor dat je de appels al klaar hebt staan.

Pannenkoek met gist

Porties: 18 stuks
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 300 gram bloem
  • 2 zakjes gist a 7 gram
  • 12 gram zout
  • 30 gram suiker
  • 1 liter melk
  • 4 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • boter om mee te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pannenkoek met gist:

Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan. Weeg de bloem en het meel af en meng dat met het zout en de kaneel in een royale kom door elkaar. Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door. Doe de helft van het melkmengsel bij het meel en roer er goed doorheen, voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en klop even goed door. Het beslag moet van de lepel aflopen is het nog te dik voeg dan nog wat melk toe. Het kan per meelsoort nogal verschillen hoeveel vocht het opneemt. Doordat het mengsel een tijdje staat wordt het ook nog iets dikker omdat de zemelen uit het meel nog vocht op zullen nemen. Laat dit een uur op het aanrecht rijen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Roer na een uur kort door.

Smelt een beetje boter in een niet al te grote koekenpan en doe er een pollepel beslag in. Beweeg de pan rond zodat het beslag zich goed verdeeld over de bodem van de pan. Wanneer er in de bovenkant gaatjes beginnen te komen en het er droog uit begint te zien draai je de pannenkoek om en bak de andere kant tot die mooi van kleur is.

Pannenkoek met gist eet je traditioneel met stroop of poedersuiker, je kent dat nog wel van oma. Schroom natuurlijk niet om hier onbeperkt mee te variëren.

Tafel lekker !!

DeelPin178Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

soufflé basisrecept
Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

eiwit opkloppen
Kookschool

Eiwit opkloppen tips en tricks

Omelet met spinazie
Lunch

Omelet met spinazie, zalm en kaas

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Reacties 8

  1. Rohnny says:
    1 maand geleden

    Heb eiwit opgeklopt geen kanneel in gedaan wat een lekker pannekoeken bedankt voor receptje

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Wat een goed idee Rohnny, lekker luchtig. Bedankt voor het delen.

      Beantwoorden
  2. yvonne says:
    1 maand geleden

    O, wat lekker. De eerstvolgende keer dat ik pannenkoeken bak, ga ik ze op deze manier bakken 😃

    Beantwoorden
  3. Frank says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk, dit is precies hoe ik pannenkoeken lekker vind. Dun, bruin en met een beetje stroop er bovenop. Heerlijk!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 jaar geleden

      Goed te horen dat het gesmaakt heeft Frank

      Beantwoorden
  4. Florina Blokland says:
    5 jaar geleden

    Zonet gemaakt, héérlijk! Recept klopt als een bus. Ik maakte ze met half biest, half melk! Dus nog vollere smaak.
    Ik houd van die degelijke recepten! Bedankt! Op instagram foto’s ervan.
    Florina Blokland

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Leuk Florina, we testen al onze recepten zelf, dus als het goed is (we maken gelukkig ook wel eens een foutje ? ) kloppen ze allemaal.

      Beantwoorden
    • Steven says:
      5 jaar geleden

      Zijn jullie zeker dat er 12 gram zout in moet per liter?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen