- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Pannenkoek met gist naar oma’s recept – Waarom smaken de pannenkoeken bij een pannenkoekenrestaurant anders? – Je raadt het vast al, hier maken ze gebruik van een melange van verschillende meel en bloemsoorten vaak naar eigen recept. Als rijsmiddel gebruiken ze meestal gist wat voor een authentieke smaak zorgt. Ik zeg niet altijd want ieder pannenkoekenrestaurant heeft zijn eigen geheime recept wat ze niet prijs zullen geven.

Oma’s pannenkoeken

Vroeger maakte ze pannenkoeken van volkoren meel of boekweitmeel. Deze pannenkoeken waren veel voedzamer dan de pannenkoeken van witte bloem die nu meestal gegeten worden. Ja soms staat op een pak meergranen pannenkoek maar zelfs dan zijn ze nog erg licht. Ook gebruikte ze vroeger gist voor de pannenkoeken. Deze zorgen voor een net iets andere smaak dan de pannenkoeken zonder gist.

Dit recept komt in de buurt van de pannenkoeken van een pannenkoekenrestaurant. We maken gebruik van speltmeel en bloem. Alleen meel wordt erg zwaar en massief vandaar dat we het mengen met bloem. Heb je geen speltmeel dan kun je ook gewoon volkorenmeel of boekweitmeel nemen. Maak hebt beslag wel minimaal een uur vooraf omdat de gist de tijd moet krijgen om zijn werk te doen.

Lekker vullen en beleggen

Deze pannenkoeken zijn erg lekker als je er voor je het beslag in de pan doet er een paar plakjes ontbijtspek in legt. Schep het beslag er overheen en verdeel het in de pan door de pan te bewegen. Ook schijfjes appel zijn erg lekker in deze pannenkoeken. Snij een appel in parten en haal het klokhuis eruit. Snij de parten in dunne schijfjes. Doe eerst het beslag in de pan met boter en direct de appels op het beslag. Zorg er dus voor dat je de appels klaar hebt staan.


Pannenkoek met gist

Pannenkoek met gist

Voor ongeveer 18 pannenkoeken[1]

Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan. Weeg de bloem en het meel af en meng deze met het zout en de kaneel in een royale kom door elkaar. Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door. Doe de helft van het melkmengsel bij het meel en roer er goed doorheen, voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en klop even goed door. Het beslag moet van de lepel aflopen is het nog te dik voeg dan nog wat melk toe. Het kan per meelsoort nogal verschillen hoeveel vocht het opneemt. Doordat het mengsel een tijdje staat wordt het ook nog iets dikker omdat e zemelen uit het meel nog vocht op zullen nemen. Laat dit een uur op het aanrecht rijen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Roer na een uur kort door. Smelt een beetje boter in een niet al te grote koekenpan en doe er een pollepel beslag in. Beweeg de pan rond zodat het beslag zich goed verdeeld over de bodem van de pan. Wanneer er in de bovenkant gaatjes beginnen te komen en het er droog uit begint te zien draai je de pannenkoek om en bak de andere kant tot deze mooi van kleur is.

Pannenkoek met gist eet je traditioneel met stroop of poedersuiker, je kent dat nog wel van oma. Schroom natuurlijk niet om hier onbeperkt mee te variëren.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. pannenkoeken: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/pannenkoeken/