Pannenkoeken met appel – als ontbijt, lunch of diner, pannenkoeken zijn altijd lekker.
Pannenkoeken beslag maak je makkelijk zelf
Om lekkere pannenkoeken met appel te maken heb je echt geen pannenkoekenmeel nodig. Met het grootste gemak mix je zelf het lekkerste beslag. Een beetje havermout door het beslag maakt er al direct meergranen van en zorgt dat het voedzamer wordt. Gruwel je van de textuur van havermout? Niet nodig, want je ziet het niet omdat het helemaal vermalen wordt in het beslag.
Appel in en op de pannenkoek
Als je het over pannenkoeken met appel hebt dan wil je dat fruit ook proeven. Daarom zit er in het beslag nog een extra geraspt appeltje. De kaneel voegen we toe om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen. De schijfjes appel worden eerst even voorgebakken zodat de appel niet te hard is tijdens het eten. Je kunt hiervoor het beste jonagold of elstar gebruiken. Die appels zijn lekker friszuur en vallen niet uit elkaar. Een beetje appelstroop erop in plaats van poedersuiker en je hebt appel in drievoud.
Het omdraaien van de pannenkoek
Een gevulde pannenkoek met stukken fruit zoals deze pannenkoek met appel is vaak net iets lastiger omdraaien. Door de appels eerst in de pan te leggen en daarna het beslag erover te verdelen liggen ze al een beetje vast maar gaan ze vaak alsnog los bij het omdraaien. Als je direct de appels iets optilt na het toevoegen van het beslag kun je de pannenkoek makkelijker omdraaien zonder dat de appels eraf vallen.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Pannenkoeken met appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 25 gram custard
- 50 gram havermout
- 1 liter melk
- 50 gram suiker
- 4 eieren
- 50 gram gesmolten roomboter
- 2 tl. kaneel
- 1 tl. zout
- boter om in te bakken
- 1,5 kg appels Elstar of Jonagold
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoeken met appel:
Maak als eerste het beslag, het bakt namelijk fijner als het beslag een tijdje heeft gestaan. Meng hiervoor de bloem, bakpoeder, custard, suiker, zout, kaneel en havermout. Smelt de boter. Klop de eieren los en doe deze samen met de helft van de melk bij het bloemmengsel. Roer door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg de rest van de melk en de boter toe. Zet er een staafmixer in om alles goed te mengen en de havermout te vermalen. Zet opzij.
Schil de appels, en rasp 1 appel op een grove rasp of snijd er kleine blokjes van. Doe dit bij het beslag en roer door. De rest van de appels snijd je in vieren en van die partjes snijd je, afhankelijk van de grootte van de appel, 4 -5 schijfjes. Verhit een koekenpan en smelt hierin een eetlepel boter. Bak hierin de appels tot ze beetgaar, maar wel nog iets stevig zijn. Doe ze in een kom en dek af zodat ze warm blijven.
Roer het beslag even door en kijk of er eventueel nog iets melk bij moet. Het beslag moet dik vloeibaar zijn. Zet een pan met heet water klaar en leg hierop een bord en een deksel. Door de pannenkoeken met appel op het bord te leggen en af te dekken met een deksel blijven ze lekker warm.
Verhit een koekenpan en smelt hierin een beetje boter. Leg ongeveer 8 schijfjes appel in de pan. Schep met een pollepel beslag over de appels in de pan en laat dit door met de pan te bewegen uitvloeien. Haal de appels even een beetje naar boven zodat er een beetje beslag onder de appels kan lopen. Door deze handeling kun je de pannenkoek makkelijker omdraaien. Als de bovenkant dof begint te worden en de pannenkoek loslaat van de bodem draai je hem om. Bak ook de andere kant mooi goudbruin. Schuif de pannenkoek op het bord en houdt warm onder de deksel. Bak zo alle pannenkoeken.
Serveer de pannenkoeken met appel met appelstroop of kaneelsuiker.
Tafel lekker !!