• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pannenkoeken

Pannenkoeken met paardenbloem

door Arianne Parent
in Pannenkoeken
0
6
Pannenkoeken met paardenbloem

Pannenkoeken met paardenbloem – Paardenbloemen, we noemen dat slow-food. Eigenlijk is het nog een beetje anders. Paardenbloemen vallen onder het begrip: “Wat de boer niet kent dat eet hij niet”. Toch kunnen we (vooral de jonge) blaadjes van de paardenbloem gewoon als sla verwerken. Bijna iedereen heeft wel paardenbloemen in de tuin en kinderen vinden het prachtig om de pluizenbollen leeg te blazen. De zaden gaan dan op zoek naar een nieuw stukje grond om zich in te nestelen. Het resultaat is een nieuwe paardenbloem. Hoe leuk is het dan om de kinderen hierbij te betrekken. Het is dé manier om ze te vertellen dat écht eten uit de natuur komt. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar en er wordt zelfs een geneeskrachtige werking aan toegeschreven.

Herinneringen

Als kind was het altijd feest als we bij ons grootmoeder kwamen na school om de zelfgebakken groenkoeken te eten, want zo werd dit bij ons in Vlaanderen genoemd. ’s Morgens ging grootmoeder vroeg de weilanden in, om daar de verse slablaadjes van de paardenbloem te trekken. Vanaf april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. We denken nog altijd terug aan die mooie tijd. Zelf maak ik deze groenkoeken of pannenkoeken met paardenbloem zo’n één of twee keer per jaar. Een mooie herinnering en ik sta er steeds versteld van hoe weinig mensen dit kennen.

Kunnen we je overtuigen?

Natuurlijk probeer ik met dit recept de schrik voor het eten van paardenbloemen weg te nemen. Ik vind het dan ook superleuk als je me laat weten dat je het geprobeerd hebt en of je ze ook echt lekker vond.

Pannenkoeken met paardenbloem ingrediënten
Pannenkoeken met paardenbloem

Pannenkoeken met paardenbloem

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1200 ml melk
  • 400 gr zelfrijzende bloem
  • 60 gr kristalsuiker
  • 8 eieren
  • Een bosje groene blaadjes van de paardenbloem
  • Beetje olijfolie
  • vetstof om je pan in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pannenkoeken met paardenbloem:

Snijd de jonge blaadjes van de paardenbloem heel fijn. (ciseleren) Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtig beslag en meng er voorzichtig de helft van de melk door. Zeef de bloem en meng voorzichtig met een garde door het beslag. Voeg als laatste een scheutje goede olijfolie toe. Meng er vervolgens de gesneden paardenbloemblaadjes door.

Vet een koekenpan goed in en laat deze op hoog vuur goed heet worden. Schep steeds een soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoeken met paardenbloem aan beide kanten lichtbruin. Serveer ze met een klein beetje honing of poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: Kinderen recepten
DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Crespelle con proscuitto e formaggio
Pannenkoeken

Crespelle con proscuitto e formaggio

Drie-in-de-pan
Pannenkoeken

Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

Pannenkoekjes van banaan
Ontbijt en lunch

Pannenkoekjes van banaan

peren op een pannenkoek
Pannenkoeken

Peren op een pannenkoek ( lunch of nagerecht )

Mini pannenkoekjes met sinaasappel
Nagerecht

Minipannenkoekjes met sinaasappel

Potato farl
Pannenkoeken

Potato farl; Ierse aardappel pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Bloemkoolpannenkoeken; variëren met bloemkool
Pannenkoeken

Bloemkoolpannenkoeken; variëren met bloemkool

Reacties 6

  1. Cecile says:
    1 jaar geleden

    Ik wil nog wel even zeggen dat je moet oppassen waar je de paardenbloemen plukt. Liever niet langs een spoorlijn, waar dieseltreinen rijden of langs een drukke weg. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Helemaal eens, liefst uit eigen tuin.

      Beantwoorden
  2. deman says:
    1 jaar geleden

    kun je maken met de helft van de eieren vind 8 nogal veel normaal doe ik in mijn beslag van 1kg pannenkoeken 2l melk 4eieren en nooit geen suiker alsook geen olie juist mijn eerste pannenkoek bak ik met een beetje boter de rest allemaal zonder wel in een antikleefpan natuurlijk

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Voeg de paardenbloemen gerust toe aan je eigen favoriete beslagrecept deman. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.

      Beantwoorden
  3. ben says:
    1 jaar geleden

    hoeveel is een bosje paardenbloem? en als ik het goed begrijp is het ruim een liter melk en 8 eieren maar is dat niet te veel vocht op slechts 400 gr. bloem?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      De hoeveelheid paardenbloem is een beetje afhankelijk van hoeveel groen je in de pannenkoek wilt verwerken Ben. Dit zul je een beetje in moeten schatten. Wat de melk betreft, probeer het uit. Als het cake wordt is het ook niet erg, toch? ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen