Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pannenkoeken met paardenbloem

Durf jij het aan om pannenkoeken met paardenbloem op tafel te zetten? Ga samen met de kinderen blaadjes plukken en leer ze eten uit de natuur.

0 1.391

Pannenkoeken met paardenbloem – Paardenbloemen, we noemen dat slow-food. Eigenlijk is het nog een beetje anders. Paardenbloemen vallen onder het begrip: “Wat de boer niet kent dat eet hij niet”. Toch kunnen we (vooral de jonge) blaadjes van de paardenbloem gewoon als sla verwerken. Bijna iedereen heeft wel paardenbloemen in de tuin en kinderen vinden het prachtig om de pluizenbollen leeg te blazen. De zaden gaan dan opzoek naar een nieuw stukje grond om zich in te nestelen. Het resultaat is een nieuwe paardenbloem. Hoe leuk is het dan om de kinderen hierbij te betrekken. Het is dé manier om ze te vertellen dat écht eten uit de natuur komt. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar en er wordt zelfs een geneeskrachtige werking aan toegeschreven.

Herinneringen

Als kind was het altijd feest als we bij ons grootmoeder kwamen na school om de zelfgebakken groenkoeken te eten, want zo werd dit bij ons in Vlaanderen genoemd. ’s Morgens ging grootmoeder vroeg de weilanden in, om daar de verse slablaadjes van de paardenbloem te trekken. Vanaf april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. We denken nog altijd terug aan die mooie tijd. Zelf maak ik deze groenkoeken of pannenkoeken met paardenbloem zo’n één of twee keer per jaar. Een mooie herinnering en ik sta er steeds versteld van hoe weinig mensen dit kennen.

Kunnen we je overtuigen?

Natuurlijk probeer ik met dit recept de schrik voor het eten van paardenbloemen weg te nemen. Ik vind het dan ook superleuk als je me laat weten dat je het geprobeerd hebt en of je ze ook echt lekker vond.
Pannenkoeken met paardenbloem ingrediënten


Pannenkoeken met paardenbloem

Pannenkoeken voor 4 personen

  • 1200 ml melk
  • 400 gr zelfrijzende bloem
  • 60 gr kristal suiker
  • 8 eieren
  • Een bosje groene blaadjes van de paardenbloem
  • Beetje olijfolie
  • En vetstof voor je pan in te vetten

Snijd de jonge blaadjes van de paardenbloem heel fijn. (ciseleren) Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtig beslag en meng er voorzichtig de helft van de melk door. Zeef de bloem en meng voorzichtig met een garde door het beslag. Voeg als laatste een scheutje goede olijfolie toe. Meng er vervolgens de gesneden paardenbloemblaadjes door. Vet een koekenpan goed in en laat deze op hoog vuur goed heet worden. Schep steeds een soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoeken met paardenbloem aan beide kanten lichtbruin. Serveer ze met een klein beetje honing of poedersuiker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer