Potato farl; Ierse aardappel pannenkoeken – Deze aardappel pannenkoekjes houden het midden tussen scones, brood en pannenkoeken. Ze lijken niet op de pannenkoeken die we hier in Nederland kennen. De structuur is losser en de smaak is vrij naturel en erg goed te combineren met zowel zoet als hartig beleg. In Ierland worden ze vaak als ontbijt gegeven samen met bv gebakken ei of black pudding/bloedworst. Maar ook met een klodder clotted cream en jam zijn ze erg lekker.
Potato farl betekent aardappel kwart.
Wat is potato farl?
Potato farl betekent aardappel kwart. Nu is het geen kwart aardappel, maar de koek wordt in vieren gesneden voordat hij gebakken wordt. Je zou natuurlijk ook meerdere kleine rondjes kunnen vormen en deze bakken. Traditioneel werden ze gebakken met havermout en werd er geen bloem of bakpoeder aan toegevoegd. Dit zorgde voor een vrij vaste structuur. In de loop van de jaren is het gerecht al vele malen aangepast. Net zoals bij onze pannenkoeken maakt ook hier iedereen deze potato farl weer anders. Onderstaand recept is met bloem en bakpoeder om het een beetje een luchtigere structuur te geven.
Potato farl wordt in Ierland vaak als ontbijt gegeten met gebakken ei of black pudding
Patato Farl; Ierse aardappel pannenkoeken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloemige aardappelen
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- ¼ theelepel bakpoeder
- snuf zout
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je potato farl:
Kook de aardappelen gaar. Stoom ze droog en laat er dan de boter bij smelten. Mix ze met de mixer helemaal fijn en zeef er de bloem en de bakpoeder boven. Mix nu nog even door tot zich een egale bal vormt. Verdeel het deeg in 2 en vorm er bollen van. Duw de bollen plat op een met bloem bestoven aanrecht, je kunt ze ook uitrollen als je dat prettiger vindt, maar dit gaat prima.
Zorg ervoor dat de plak een doorsnede van ongeveer 15 centimeter heeft. Snijd de plak in vier kwarten. Doe dit ook met de andere helft van het deeg.
Verwarm een koekenpan met een beetje boter en bak hierin de kwarten op iedere zijde 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de potato farl naar wens, met uitgebakken spek, gebakken ei, jam of net wat jou maar lekker lijkt.
Tafel lekker !!