- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Homemade fagotinni; Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Pastapakketjes gevuld met groene asperges – Sinds ik mijn pastamachine heb is dit toch echt wel een nieuwe hobby van mij geworden, toch kwam ik meestal niet verder dan het draaien van spaghetti of tagliatelle en af en toe maakte ik een lekkere ravioli[1]. Maar als ik in de diverse delicatessenzaken rondkeek zag ik nog veel meer leuke en vooral lekkere pastagerechten. Daarom besloot ik eens te gaan experimenteren met mijn deeg en ga deze keer fagotinni maken.

Fagotinni betekent niks meer en niks minder als bundeltje of pakketje. De manier van vouwen wil nog wel eens verschillen maar om het mezelf niet gelijk te moeilijk te maken maakte ik vierkante pakketjes.

Daarnaast is het aspergeseizoen in volle gang en zolang het kan moeten we daar dus van genieten, over de vulling wilde ik dus niet te lang nadenken als er maar asperges in zouden zitten. Het resultaat is als volgt:

Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Maak een pastadeeg [1]voor 3 personen;

Voor de vulling

Voor de saus

Maak de asperges schoon, schil ze met een dunschiller en snijd van de onderkant 2 cm af. Doe de schillen en de onderkanten in een liter water en laat 15 minuten doorkoken.

Snijd van de asperges de koppen af en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm. Schep de schillen en onderkanten met een schuimspaan uit het kokende water en doe er de koppen in. Kook deze voor twee minuten en schep ze er ook uit, leg ze apart voor de decoratie later. Kook nu de stukjes asperge in het aspergewater in 10 minuten gaar. Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken. Snijd de gekookte ham in kleine fijne stukjes.

Maak met de staafmixer van de gekookte asperges een puree. Laat de puree op een zeef of in een theedoek nog even goed uitlekken. Mix dan de aspergepuree met de ricotta tot een gladde massa, roer er als laatste de stukjes ham doorheen en schep de vulling in een spuitzak.

Neem nu het deeg en draai er lasagnebladen van. Leg de bladen die je niet gebruikt onder een stukje huishoudfolie om uitdroging te voorkomen. Steek uit ieder plak deeg vierkantje van ongeveer 6×6 cm.

Neem een vierkantje en strijk hem lichtjes in met wat ei, zodat het bij het vouwen goed plakt. Vouw nu de twee rechtse punten tegen elkaar. Druk even zachtjes aan, neem nu de punt links bovenin en vouw die er tegenaan. Er ontstaat nu een envelopje. Neem je spuitzak en spuit nu de vulling erin. Vouw vervolgens de laatste punt naar het midden zodat je het pakketje sluit. Ik hoop dat de foto’s hieronder je en beetje verduidelijking geven, het laat zich in woord nogal moeilijk uitleggen.

 

Leg het pakketje op een schone theedoek en ga verder met de volgende. Het neemt wat tijd in beslag maar het uiteindelijke resultaat en de blijde gezichten tijdens het eten zijn alle tijd meer dan waard geweest.

Kook de pastapakketjes in 8 minuten gaar in een pan ruim kokend water.

Doe voor de saus de boter in een pannetje en laat zachtjes smelten, zodra helemaal gesmolten voeg je heel even de aspergekoppen toe. Roer even door zodat de koppen beboterd zijn. Laat op een zacht vuur even doorkoken (4 à 5 minuten) houd wel in de gaten dat de boter niet te bruin wordt en de asperges niet verbranden. Neem de koppen uit de boter en leg even apart. Knijp boven de boter de citroen uit en verhit het geheel nog even zachtjes.

Neem de pastapakketjes uit de pan en schep op een bord, decoreer af met de saus, de aspergekoppen en wat gehakte walnoten.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. ravioli: https://lekkertafelen.nl/specials/ravioli/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-7.jpg
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-8.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-9.jpg
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-4.jpg
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-5.jpg
  7. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/04/fagotinni-maken-11.jpg