Lasagne bolognese – het recept voor de lekkerste lasagne bolognese met bechamelsaus en boordevol verse ingrediënten.
De lekkerste lasagne bolognese maak je zelf
In de supermarkten staan de koelingen vol met kant-en-klare lasagne. Het wordt schijnbaar veel verkocht. Oké, het is vullend, maar heb je dan ook echt lekker en gezond gegeten? Wij denken van niet.
Er gaat niets boven je eten zelf maken. En ja, het is even wat meer werk, maar doe het samen! De leukste gesprekken komen op gang als je samen in de keuken groenten staat te snijden. Als de groenten eenmaal gesneden zijn en de tomaten ontvelt, dan is het sudderen van de bolognesesaus en het garen van de lasagne bolognese wel veel tijd, maar werk heb je er dan niet aan. Tijd voor een wijntje en je gesprekspartner dus.
Je kunt de lasagne bolognese ook een dag vooraf maken of als je eerder op de dag tijd hebt. Zet hem dan 2 uur voor je gaat eten op het aanrecht en na een uur in de oven. Omdat alles koud is heeft het nu eenmaal meer tijd nodig om op temperatuur te komen en gaar te worden.
Een grote schaal lasagne bolognese om te delen
Een echt goede lasagne bolognese met bechamelsaus maak je niet voor 2 personen, lasagne maak je in een grote schaal dus genoeg voor 6-8 porties. Met een groot gezin gaat dat op. Ben je maar met z’n tweetjes? Nodig dan vrienden uit. Gezellig! Of eet de volgende dag nog een keer lasagne en doe portie in de vriezer voor de momenten dat je geen zin of tijd hebt om te koken.
Bolognesesaus en bechamelsaus
Lasagne bolognese maak je natuurlijk met een lekkere bolognesesaus, maar ook met een bechamelsaus voor de bovenste romige laag met lekkere geraspte kaas erover. Begin tijdig met het maken van de bolognesesaus want die heeft minimaal 1 uur nodig. Dit kan iets korter dan wanneer je de saus voor spaghetti maakt omdat hij bij de lasagne nog in de oven gaat en de saus daar dus nog verder gaart. De bechamelsaus maak je even snel tussendoor.
Eventjes geduld !
We weten het, het is lastig. Maar als de lasagne 30 tot 45 minuten in de oven heeft gestaan, laat hem dan 15 minuten op temperatuur komen. Je hoeft niet bang te zijn dat hij koud wordt, want je gerecht is door en door heet. Door even te wachten kun je de lasagne bolognese beter aansnijden. Als je er dan een stukje uithaalt loopt niet gelijk de saus door de schaal.
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Lasagne bolognese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram verse tomaten
- 600 gram rundergehakt
- 2 uien
- 1 wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 250 gram gedroogde lasagnebladen of 500 gr verse lasagnebladen
- 200 gram geraspte kaas
- peper / zout
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 150 ml rode wijn
- 250 ml bouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne bolognese:
De bolognese saus:
Begin met het ontvellen van de tomaten door een pan met water aan de kook te brengen. Snijd de tomaten kruislings in en leg ze een minuut in het kokend water. Haal ze eruit en schep ze in een bak met koud water. Haal de schil eraf. Snijd de groene kern eruit en snijd de tomaten in grove stukken. Snijd de ui, wortel en bleekselderij in fijne stukjes zet alles opzij.
Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg er het gehakt aan toe en bak dit rul. Voeg de gedroogde kruiden een theelepel zout en peper naar smaak toe. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee. Voeg er de gesneden wortel, ui en bleekselderij aan toe en bak even kort mee. Blus alles af met de bouillon en de wijn. Roer alle aanbaksels goed los. Voeg er de tomaten aan toe en roer door. Laat dit onder af en toe roeren minimaal een half uur sudderen. Laat wel de deksel op de pan om te veel inkoken te voorkomen.
De bechamelsaus:
Smelt de boter in een pannetje en roer er de bloem doorheen. Verhit dit even goed door tot er een laagje op de bodem van de pan komt. Giet er nu de melk bij en breng al roeren aan de kook. Laat goed doorkoken. Voeg er de helft van de geraspte kaas en een beetje peper en zout aan toe.
De lasagne bolognese:
Neem een grote ovenschaal en schep er een laagje bolognesesaus in. Dek af met een laag lasagnebladen. Herhaal dit tot je ongeveer 2 cm onder de rand bent. Giet de bechamelsaus er als laatste laag over. Verdeel er de rest van de geraspte kaas over en eventueel nog een beetje oregano. Zet de schaal lasagne bolognese op de bakplaat in de oven (om knoeien in de oven te voorkomen). Bak de lasagne in ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden tot deze gaar is. Haal de lasagne bolognese uit de oven en laat even een kwartiertje rusten voor je deze aansnijdt.
Tafel lekker !!
Super lekker recept. Jammer dat de spekblokjes, wijn en runderbouillon niet werden genoemd in de ingredientenlijst. Deze had ik alle drie niet in huis en kwam erachter tijdens het koken. Ook jammer dat de hoeveelheid te gebruiken vloeistof er niet bij staan (wijn en bouillon). Verder top recept!
Fijn dat de lasagne bolognese gesmaakt heeft Maike! En ook fijn dat je meldt wat er niet goed ging. Er is duidelijk iets fout gegaan, en dat gaan we snel herstellen.
Ik had ook niet alles in huis, had alleen het lijstje met ingrediënten overgenomen helaas. Zouden jullie de ontbrekende ingrediënten willen toevoegen aan het lijstje? Met spekjes en bouillon en wijn is het heel veel lekkerder. Top recept!
Fijn dat het toch nog gelukt is Meike. Er is ergens iets misgegaan, de ingrediëntenlijst is weer aangevuld, bedankt voor het melden.