Lasagne met asperges en Appenzeller – In het aspergeseizoen moet je zo vaak mogelijk genieten van asperges. Maar steeds op dezelfde manier bereid wordt stiekem wel een beetje saai. Tijd om te gaan variëren dus! De lasagne met asperges en Appenzeller kaasragout is eens een heel andere manier van asperges eten. Het wordt geen lasagne waar je mooie, vierkante stukjes van snijdt, want de saus is wat meer vloeibaar dan bij een lasagne Bolognese. Maar maak dat uit? Nee toch! Het doet niets aan de smaak af! Lasagne met asperges en Appenzeller is een heerlijk comfortfood dat je van tevoren kunt klaarmaken en dat je voor je het gaat eten even een half uurtje in de oven schuift!
Appenzeller, een heerlijke Zwitserse kaas
Appenzeller is een heerlijk pittige kaas uit het Zwitserse kanton (regio) Appenzell. Die bergkaas wordt al meer dan 700 jaar volgens traditioneel recept gemaakt. Behalve lekker bij een glas wijn en op een Zwitsers kaasplankje, is de kaas ook heel geschikt om mee te koken. De kaas smelt makkelijk en laat zich makkelijk verwerken in gerechten waarin je gesmolten kaas gebruikt. In het recept van de lasagne met asperges en Appenzeller, maak je er een kaasragout van. De lekkere, kruidige smaak van de kaas combineert goed met de asperges en de blokjes ham maken het af. Toch kun je die er ook uitlaten als je liever geen vlees eet. De smaak van de Appenzeller kan het gerecht ook alleen wel dragen. En pasta met kaas is natuurlijk altijd een ideale combinatie. En dat hoeft echt niet altijd een Italiaan als Parmezaan of Pecorino te zijn. Als je weer eens bij je kaasboer bent, koop dan eens een stuk Appenzeller en maak die lasagne. Je gaat er geen spijt van krijgen.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas
Appenzeller, een bijzondere Zwitserse kaas. Naast Emmentaler en Gruyère mag deze kruidige kaas niet ontbreken op een Zwitserse kaasplank!
Lasagne met asperges en Appenzeller
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo witte asperges
- 9 lasagnebladen
- 1,5 liter groentebouillon, koud
- 500 gram Appenzeller
- 150 gram boter
- 150 gram bloem
- 250 gram hamblokjes
- een flinke handvol verse (gemengde) tuinkruiden naar keuze
- een snufje nootmuskaat
- zout en peper
- olie of boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een vuurvaste schaal waarin 3 lasagnebladen naast elkaar passen.
Zo maak je Lasagne met asperges en Appenzeller:
Schil de asperges en snijd een stukje van het uiteinde af. Kook de asperges in een pan water met wat zout tot ze beetgaar zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten, afhankelijk van hoe dik de asperges zijn. Controleer tijdens het koken hoever de asperges gegaard zijn. Laat ze na het koken heel goed uitlekken in een vergiet.
Rasp de kaas of vraag je kaasboer dit te doen als je kaas koopt.
Hak de tuinkruiden fijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voor de lasagne met asperges en Appenzeller maak je een kaasragout. Smelt de boter in een pan. Doe dit op een laag vuur en let er op dat de boter niet bruin wordt. Als de boter gesmolten is, voeg dan in een keer alle bloem toe. Roer dit goed door elkaar en bak zachtjes voor ongeveer 3 minuten, zodat de bloem gaart. Het is echt belangrijk dat de bloem gaart, anders smaakt je gerecht straks naar bloem en dat is niet de bedoeling. Zodra de bloem gaar is voeg je een scheut bouillon toe en roer je die goed door het mengsel. Blijf roeren. Dit gaat overigens het beste met een rubberen spatel. Schenk er steeds een beetje bouillon bij tot alle bouillon op is. Voeg dan 400 gram van de kaas aan de ragout toe. De overige 100 gram houd je achter om het gerecht te gratineren. Laat de kaas onder voortdurend roeren smelten. Vervolgens breng je de kaasragout op smaak met wat nootmuskaat en peper en als je dat nodig vindt wat zout. Roer de tuinkruiden door de ragout en draai het vuur uit.
Nu ga je de lasagne met asperges en Appenzeller opbouwen.
Vet de vuurvaste schaal in. Doe een laagje van de kaasragout op de bodem van de schaal. Hierover leg je 3 lasagnebladen. Daar overheen schep je weer een laagje kaasragout. Hier verdeel je ongeveer 1/3 van de asperges overheen. Bestrooi die met 1/3 van de hamblokjes. Dan weer 3 lasagnebladen, een laagje ragout, 1/3 van de asperges, 1/3 van de ham. De stap herhaal je nog een keer, en dan heb je alle ragout, asperges en ham in de schaal gedaan. Bestrooi de lasagne met de rest van de kaas.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in 30 minuten af. Daarna haal je het gerecht uit de oven en laat je het een minuut of 5 staan. Serveer de lasagne direct.
Wil je de lasagne met asperges en Appenzeller van tevoren klaarmaken, bak hem dan af voor je wilt gaan eten. Tot die tijd bewaar je de lasagne in de koelkast.
Tafel lekker !!