Lasagne met kipfilet – Iedereen is enthousiast als je een schaal met geurige lasagne op tafel zet. Lasagne is dan ook een van de meest geliefde pastagerechten. Een van de redenen is dat je er zo heerlijk mee kunt variëren. De klassieke lasagne wordt gemaakt met bolognesesaus en bechamelsaus, de lasagne Bolognese dus. Dit recept is een variatie met kipfilet, lekker veel verse tomaten en rode paprika gecombineerd met een romige licht kruidige bechamelsaus en natuurlijk een lekkere laag kaas.
Met echt lekkere malse kipfilet
Meestal wordt lasagne gemaakt met gehakt. Dat kan dan ook kipgehakt zijn. Maar als je kipfilet gebruikt krijg je een heel andere lasagne. Die kipfilet wordt natuurlijk eerst gebakken voordat hij in de lasagne wordt verwerkt. Dat doen je niet door de rauwe filet in stukjes te snijden en dan te bakken, maar door de kipfilet eerst in zijn geheel te bakken. Door de filet eerst lekker krachtig te kruiden en dan ongesneden te bakken droogt het vlees veel minder snel uit dan als je hetzelfde vlees in blokjes zou bakken. Op die manier blijft de kipfilet lekker mals. Terwijl je de tomatensaus maakt kan de kipfilet een beetje afkoelen, zodat je hem daarna in stukjes kunt snijden. De manier van kipfilet bakken maakt echt een groot verschil.
Weg met de kipreepjes of -blokjes. Bak een kipfilet in z’n geheel en je hebt smaak in de lasagne
Tomatensaus van verse tomaten
In de saus voor de lasagne met kip gebruik je verse tomaten. Die worden in een blender vermalen tot een tomatensaus. Puur, eerlijk, makkelijk en vooral heerlijk. Je hoeft de tomaten niet te pellen want de schilletjes worden helemaal fijngemalen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je geen stukjes schil in de saus hebt, zeef de saus dan, al is dit niet echt nodig.
Als er in de zomer volop tomaten te koop zijn voor een mooi prijsje, kun je zelf de lekkerste tomatensaus maken. Kook tomatensaus nadat het geblenderd en/of gezeefd is altijd nog even door om eventuele bacteriën te verwijderen. De saus kun je invriezen of kokend heet in gesteriliseerde potten gieten en afsluiten. Door in de zomermaanden zelf saus te maken kun je het hele jaar rond genieten van een heerlijke tomatensaus.
Verse tomaten of een saus uit een fles? Proef zelf het verschil! En zoveel werk is het echt niet.
Lasagne, niet snel maar wel erg lekker
Een lekkere lasagne heeft tijd nodig. Je moet eerst de groenten snijden, het vlees bakken en de sauzen maken. Dan moet het nog in een schaal met de lasagnebladen, waarna hij nog minimaal 45 minuten in de oven gaat om te garen. Je moet er dus even tijd voor uittrekken. Als je thuis komt na een drukke dag heb je niet altijd zin om nog anderhalf uur bezig te zijn in de keuken, hoe lekker die lasagne met kipfilet ook is. Maak daarom de lasagne als je wel tijd hebt en zet hem ongebakken in de koelkast om hem later te garen. Je hoeft hem dan alleen maar in de oven te schuiven. Je had even werk met de voorbereiding, maar je hebt er nu geen werk aan, dat is ook wel eens fijn na een drukke dag toch? Reken wel 15 minuten extra omdat de lasagne door en door koud is. Maar… laat ons weten in de reacties of het je tijd waard was!
Lasagne met kip
Een grote schaal geurige lasagne met kip, daar komt iedereen graag voor thuis. Samen genieten dat is waar het om draait.
Lasagne met kipfilet
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram kipfilet
- 1 eetlepel cajunkruiden
- 12 lasagnebladen
- 2 rode paprika’s
- 2 rode uien
- 500 gram tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 ml melk
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout en peper
- 150 gram geraspte jong belegen kaas
- olie om in te bakken.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met kipfilet:
Haal de kipfilet uit de koelkast en laat die op kamertemperatuur komen. Kruid de kipfilet met cajunkruiden. Verhit in een grote pan een beetje olie en bak hem afhankelijk van de dikte in ongeveer 10 -15 minuten net gaar. Haal het vlees uit de pan en leg ze op een bord tot later gebruik.
Snijd in de tijd dat de kipfilet bakt de ui en de paprika in stukjes.
Snijd de tomaten middendoor en verwijder het groene gedeelte. Doe de tomaten in een blender of mix ze fijn met een staafmixer.
Verhit in de pan waarin je de kipfilets gebakken hebt nog een beetje olie en bak daarin de ui en de paprika. Pers er het teentje knoflook boven uit en bak dit 5 minuten. Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak die even mee om te ontzuren. Voeg er de tomatenpulp aan toe en breng op smaak met de oregano, een theelepel zout en een halve theelepel peper. Laat dit 5 minuten rustig doorkoken met de deksel op de pan. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Maak de bechamelsaus voor de lasagne met kipfilet door de boter in een steelpan te smelten. Voeg er de bloem aan toe en gaar dit samen even door tot je een laagje op de bodem ziet verschijnen. Doe nu de melk er in gedeeltes bij en roer steeds goed door. Breng op smaak met de tijm, zout en peper en laat alles 2 minuten al roerende rustig doorkoken. Roer 50 gram van de kaas door de saus en zet opzij.
Snijd de kipfilet in plakjes en daarna in stukjes van ongeveer 3 cm.
Neem een ovenschaal en schep hierin iets minder dan de helft van de tomatensaus. Leg hierop 4 lasagneblaadjes zo dat alle saus bedekt is met een enkele laag lasagneblaadjes. Verdeel er de helft van de kipstukjes overheen en giet hier de helft van de bechamelsaus overheen. Dek weer af met lasagnebladen. Herhaal de stappen, tomatensaus, lasagnebladen, kip, bechamelsaus en verdeel de geraspte kaas er overheen.
Bak de lasagne met kipfilet in ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden goudbruin en gaar. Haal de lasagne uit de oven en laat hem nog 5-10 minuten staan, zodat hij iets steviger wordt en je makkelijker porties uit kunt scheppen. Serveer en geniet!
Tafel lekker !!