• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Mac and cheese

De lekkerste macaroni met kaas maak je natuurlijk zelf

door Connie Derks
in Pastagerechten
0
6
mac and cheese

Mac and cheese – een favoriete klassieker van macaroni met een romige saus en lekker veel kaas.

Comfort food

Macaroni met kaas is het ultieme ‘comfort food’. De zachte elastische bite van de elleboogpasta, het gemak waarmee je de romige aromatische kaassaus doorslikt en het knisperende krokantje van het korstje, zorgen ervoor dat je elke hap weer naar een volgende verlangt. Macaroni and cheese, mac and cheese, is heerlijk voedsel voor op de bank bij een film of favoriete serie.

Elleboogjes

Letterlijk vertaald macaroni en kaas. Dit is een pastagerecht wat je echt met de ouderwetse elleboogjes macaroni moet maken. Want een echte mac and cheese maak je niet met een farfalle of penne. Gebruik hiervoor ook geen snelkook versie, maar de macaroni die je 8 minuten moet laten koken. De snelkook versie wordt te zacht en papperig in de oven.

Niet zomaar een kaassaus

Als je mac and cheese maakt, heb je alleen maar macaroni en kaassaus en dan moet de kaassaus dus ook echt lekker zijn, anders wordt je gerecht een grote teleurstelling. Deze kaassaus heeft dan ook veel smaak, dit komt niet alleen door de grote hoeveelheid kaas maar ook door de soorten kaas die gebruikt worden. Rasp je kaas zelf, het is even werk maar die moeite wordt ruimschoots beloond. Laat je niet door de zakjes geraspte kaas uit de koelvitrine verleiden, je saus wordt er echt minder lekker door.

Rasp de kaas zelf en laat je niet verleiden om de zakjes geraspte kaas te kopen.

Welke kaas is geschikt voor de mac and cheese

Gebruik voor de saus een mengsel van meerdere kazen, zo kun je de smaak beter in balans brengen. Wij hebben gebruikgemaakt van jong belegen Goudse kaas, gruyère en van Parmezaanse kaas. Deze mengeling geeft een heerlijke saus. Wil je de saus iets sterker van smaak? Gebruik dan belegen Goudse. Vaak wordt er cheddar gebruikt, maar deze is aan een stuk minder makkelijk verkrijgbaar, Goudse kaas is hiervoor een prima vervanger. De Goudse kaas is zacht en lopend terwijl de gruyère en de Parmezaanse kaas voor een beetje pit zorgen.

Een lopende saus

Bij Mac and cheese moet de saus een beetje uitvloeien op je bord. Is de saus te stevig dan is het al snel een melige hap. Wees daarom niet bang om teveel vocht toe te voegen. De macaroni blijft de saus namelijk absorberen. Wil je de mac and cheese vooraf maken dan bewaar je de saus en de macaroni het liefst apart. Warm de saus dan voor het mengen even door en voeg eventueel nog wat melk of bouillon toe. Zo kan niet alle saus in de macaroni trekken. Wil je de schotel wel helemaal maken, haal deze dan 30 minuten voor deze in de oven gaat uit de koelkast. Maak 10-15 gaten in de macaronimassa met een mes of achterkant van een pollepel en verdeel een kopje melk, water of bouillon over de gaten voor extra vocht.

Mac and cheese

Porties: 4
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram elleboogjes macaroni
  • 80 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 200 ml slagroom
  • 500 ml groente bouillon
  • 500 ml volle melk
  • 100 gram gruyère
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 250 gram jong belegen of belegen kaas
  • 1 eetlepel wocestershiresaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper/zout
  • kopje broodkruim of paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je mac and cheese:

Begin met het raspen van de kaas. Meng de geraspte kaas en zet opzij. Kook de macaroni in gezouten water beetgaar. Maak intussen de saus in een ruime pan, smelt hiervoor de boter en meng dit met de bloem. Bak dit even kort door om te garen. Je ziet de massa een beetje droger worden. Voeg er de bouillon aan toe en roer goed door om klontjes en aanbranden te voorkomen. Laat doorkoken en voeg er dan de slagroom aan toe. Voeg er nu al roerend beetje bij beetje de melk aan toe tot je een saus van yoghurtdikte hebt. Kook de saus goed door. Voeg er de Worcestershiresauce, de mosterd en peper naar smaak aan toe. Voeg er de helft van de geraspte kaas aan toe en roer goed door. Doe er, als de saus nog stevig is, een beetje melk bij. Proef en breng eventueel verder op smaak. Meng de macaroni door de saus. Doe de helft van het macaronimengsel in een ovenschaal en verdeel dit netjes. Bestrooi met de helft van de resterende kaas en dek af met de rest van de macaroni. Meng de rest van de kaas met het broodkruim en bestrooi er de bovenkant mee. Zet de mac and cheese ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot de randen beginnen te bubbelen en het korstje mooi goudbruin wordt.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin104Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

spaghetti met gehaktballetjes
Pastagerechten

Spaghetti met gehaktballetjes; eerlijke en pure smaken

Tagliatelle met kip en broccoli
Pastagerechten

Tagliatelle met kip en broccoli

Pasta met truffelkaas
Pastagerechten

Pasta met truffelkaas; voor de echte liefhebber

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Pasta met kabeljauw en groente
Pastagerechten

Pasta met kabeljauw en groente

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

Reacties 6

  1. Inge says:
    1 maand geleden

    Vandaag dit recept gemaakt, alleen dan met cheddar i.p.v. gruyère en het was echt heerlijk, dit komt vaker op tafel bij mij!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 maand geleden

      Leuk om tehoren Inge. Cheddar is een goede keuze voor Mac and cheese.

      Beantwoorden
  2. Albert says:
    2 maanden geleden

    Het is wel handig om erbij te vermelden dat het indikken van de saus tot “yoghurt-achtig” dik een half uur duurt.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Er staat niet dat je de saus in moet laten dikken Albert. Er staat dat je er melk bij moet doen totdat de saus een yoghurtdikte heeft. “Voeg er nu beetje bij beetje de melk aan toe tot je een saus van yoghurtdikte hebt.”
      De vocht / bloem verhouding is in dit recept voor mac and cheeese bewust wat hoger. De saus dikt namelijk tijdens de bereiding nog verder in. De saus kan daarom beter iets te vloeibaar dan iets te dik zijn.

      Beantwoorden
    • Marian says:
      2 weken geleden

      Jammer dat dit niet meer het oorspronkelijke klassieke recept is!

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 weken geleden

        Klassiekers zijn zeker mooi Marian. In veel gevallen is het echter nauwelijks te achterhalen wat de echte klassieker is. We houden ons aanbevolen voor het klassieke recept van de mac and cheese, maar dan wel met het bewijs dat het de echte klassieker is. Voor nu is dit onze versie van deze pastaschotel. En, die is echt lekker!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen