Macaroni Stroganoff – Gerechten met macaroni zijn populair in Nederland. Ze worden vaak gegeten met een tomatensausje of gemaakt met ingrediënten als ham en kaas. Met het recept voor macaroni Stroganoff uit dit artikel kun je eens een heel ander pastagerecht met macaroni maken. De macaroni wordt hier gecombineerd met Stroganoffsaus. Die saus heeft een Russische oorsprong, en samen met de macaroni kun je er een origineel en internationaal gerecht van maken. Als je het recept hebt gelezen wil je dit vanavond nog eten.
Macaroni Stroganoff; een variant op een Russische klassieker
De naam ‘Stroganoff’ ken je vooral van dat lekkere sausje bij de schnitzel of biefstuk. Het recept voor Boeuf à la Stroganoff is een echte klassieker. Dat klinkt Frans, maar het recept is echt Russisch. De saus is vernoemd naar Graaf Alexander Grigorevich Stroganov uit Rusland. Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het gerecht ontstaan zou zijn. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Graaf Stroganov gewoon wat Frans keukenpersoneel in dienst had. Spannender is het eigenlijk niet te maken.
Zoals met veel traditionele recepten kent ook dit recept verschillende varianten. Er zit vrijwel altijd verse paprika in de saus, de rest van de ingrediënten wil nog weleens variëren. Hieronder vind je een variant van de Stroganoff saus in combinatie met macaroni. Het rundvlees is in dit geval in de vorm van rundergehakt aangevuld met spek.
Macaroni of pasta?
Macaroni Stroganoff? Of pasta? Je eet macaroni of je eet pasta. Dat is een discussie die blijkbaar in de nodige Nederlandse huishoudens wordt gevoerd. Met pasta wordt dan de grovere soorten zoals farfalle, penne of fusilli bedoeld. Die hebben bij veel mensen de voorkeur, omdat die meer bite hebben, maar daarover blijven de meningen verdeeld. Natuurlijk is macaroni gewoon pasta. In Nederland zijn dat de bekende elleboogjes en die zijn gebruikt om de macaroni Stroganoff te maken. In Vlaanderen is macaroni trouwens een ander soort pasta. Daar wordt met macaroni een pastasoort bedoeld in de vorm van lange, recht, holle stengels, die dikker zijn dan spaghetti. Niet echt geschikt om dit recept mee te maken dus.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Macaroni Stroganoff
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram macaroni
- 3 rode paprika’s
- 3 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram champignons
- 500 gram rundergehakt
- 100 gram spekblokjes
- 200 gram gezeefde tomaten
- 3 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 2 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je macaroni Stroganoff:
Snijd de sjalotjes en de knoflook ragfijn.
Snijd de paprika in blokjes of reepjes en de champignons in plakjes.
Kook de macaroni volgens de verpakking.
Verwarm een pan en bak hierin de spekblokjes aan.
Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg nu de sjalotjes, knoflook en kruiden toe en bak alles even door.
Voeg vervolgens de paprika’s, champignons en mosterd toe en bak ze kort mee.
Giet de gezeefde tomaten erbij en warm alles kort door.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Meng de gekookte en uitgelekte macaroni samen met de crème fraîche door het paprikamengsel en serveer. Erg lekker bij de macaroni Stroganoff is een groene salade met een frisse dressing.
Tafel lekker !!
Eindelijk is het er de afgelopen week van gekomen om dit te maken. Wij vonden het beiden heerlijk maar ook zwaar. Voor de volgende keer laat ik de creme fraiche maar weg.
Lieve groet Cecile
Ik heb het vandaag gemaakt, de kinderen hebben er weer een favoriet bij. We vonden het allemaal lekker en een leuke variatie op de macaroni varianten die we hebben.
Macaroni lekker voor jong en oud, en ieder heeft wel zijn eigen favoriet. Leuk dat dit een van jullie favorieten is. Wordt wel steeds moeilijker kiezen als je steeds meer favorieten krijgt. 😉
Ik ga deze macaroni ook zeker deze volgende week eens maken. Zoals ik al zei het lijkt me heel lekker! Lieve groet Cecile
Leuk, hoor graag wat je er van vond.
Het wordt vaak gedacht dat wodka bij Stroganoff hoort maar er zijn vele versies van de Stoganoff zoals ik ook vermeld in het recept. Deze is mijn versie en is naar mijn idee erg lekker.
Als ik stroganoff zie, denk ik op zijn minst gelijk wodka. Maar dit recept eigent zich niet voor wodka, toch?
Misschien toch een andere naam kiezen, want lekker zal het zeker zijn. Lieve groet Cecile