Orzo met ballen; Uit de campingkeuken – Wie beweert dat eten op de camping altijd primitief is, heeft het grondig mis. Maar al te vaak eindigt een maaltijd op de camping bij frieten, een broodje of de barbecue. Toch kun je ook met een gebrekkig aantal pannetjes een verse en gezonde maaltijd op tafel zetten. Vandaag deel ik met jullie een pastamaaltijd voor op de camping. Een erg lekkere, al zeg ik het zelf, en het leuke van deze pastaschotel is dat de kinderen mee kunnen helpen met het draaien van de balletjes. Dubbel feest dus!
Orzo is een pastasoort dat je moet bereiden als rijst. In Griekenland noemen ze Orzo ook wel Kritharaki. Gewoon even koken en verder niet. Let er wel op (kan op de camping wel eens een probleem zijn) dat je water echt goed kookt voor je de Orzo toevoegt. De saus zit vol verse ingrediënten, en het fijne is dat je deze ook al een paar uur van tevoren kunt maken. Dat komt de smaak van deze saus alleen maar ten goede. Een gezellige klus voor één van de lange zomeravonden. Hoe mooi kan het campingleven zijn.
Orzo met ballen
- 150 gram Griekse pasta (Kritharaki of Orzo)
- 250 gram gehakt
- 1 bolletje mozzarella
- 10 kerstomaatjes
- ½ ui in halve ringen gesneden
- ¼ ui fijngesnipperd
- 1 teentje look
- 1/5 rode paprika in fijne reepjesgesneden
- een snufje piri piri of pilipili
- een snufje paprikapoeder
- een snufje provencaalse kruiden
- 1 ei
- 5 champignons in schijfjes gesneden
- ½ blik tomaten pulp
- Een beetje paneermeel
- Een scheutje melk
- zout en peper
Meng het gehakt met het ei, wat paneermeel en een scheutje melk. Voeg het gesnipperde uitje toe en maak af met zout en peper. Rol er met natte handen (of laat het de kinderen doen) balletjes van. Braad de balletjes even aan in olijfolie.
Halveer ondertussen de kerstomaatjes. Hussel ze doorelkaar met de gesneden champignons, de paprikareepjes en de ui in halve ringen. Snipper het teentje knoflook en doe bij de groenten. Verhit een pan met wat olie en laat hierin alle groenten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper, zout, piri piri en paprikapoeder. Voeg de tomaten pulp toe. Wordt de massa te dik dan kun je gewoon iets water toevoegen.
Doe dan de gehaktballetjes bij de saus en laat nog zo’n 10 minuten zachtjes sudderen. Leg er dan de mozzarella in schijfjes bovenop doe het deksel op de pan en laat nog eens 5 minuten sudderen.
Ondertussen de Orzo gaar koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en meng met een klein beetje olijfolie en een snufje provencaalse kruiden.
Tafel lekker!