• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Onze variant van een mac and cheese, maar dan wel met lekker veel groenten

door Elise de Haan
in Pastagerechten
0
0
Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Ovenpasta met koolrabi en graskaas – Je kent vast wel de Noord-Amerikaanse pastaklassieker mac and cheese. Als je een kaasliefhebber bent vindt je dat ongetwijfeld een heerlijk gerecht, want het zit boordevol kaas. Helaas ontbreekt er wel een dingetje aan om het tot een gezonde maaltijd te maken, en dat is natuurlijk de groente. Het gerecht bestaat tenslotte uit pasta en kaassaus. Natuurlijk kun je er voor kiezen om er dan een salade bij te eten, maar wat is er nou leuker en lekkerder dan de groente in het gerecht te verwerken? We hebben een recept voor je van een ovenpasta met koolrabi en graskaas. Pasta, kaassaus, en toch een heleboel groente. Dat maakt het gerecht, ondanks de kaas en de boter toch een stuk gezonder. En we beloven je dat het beslist net zo lekker is!

Graskaas

We hebben in dit recept graskaas gebruikt. Omdat het net als de koolrabi een seizoensproduct is dat rond het einde van het voorjaar en het begin van de zomer volop verkrijgbaar is. Graskaas is een heel jonge kaas, die wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter voor het eerst weer buiten in de wei lopen, na een hele winter op stal. Je proeft als het ware het gras en de kruiden uit de wei terug in de kaas.

Koolrabi

Het groene knolletje in de ovenpasta met koolrabi en graskaas is ook een echt seizoensproduct. Ondanks dat ze door aanvoer uit het buitenland tegenwoordig bijna het hele jaar door worden aangeboden, ligt het hoogtepunt van de oogst rond juni. De koolrabi, die eigenlijk wel een beetje tot de vergeten groenten hoort, is lekker en veelzijdig. Je kunt hem ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade, maar gekookt door de soep, of zoals in ons recept voor ovenpasta met koolrabi en graskaas, gebakken, is koolrabi ook heerlijk!

Ovenpasta met koolrabi en graskaas – tips

Geen graskaas (meer) te koop? Vervang deze dan door jonge Goudse kaas. Wil je er een Frans tintje aan geven? Dan kun je ook Port Salut of Saint Paulin gebruiken. Wel even de korst daarvan verwijderen.

Deze ovenpasta met koolrabi en graskaas is een typisch voorjaarsgerecht door het gebruik van seizoensproducten. Is het nou winter of herfst als je dit leest en je krijgt enorme trek in dit comfortfood en er is geen graskaas en geen koolrabi voorhanden? Maak er dan eens een wintervariant van. Vervang in dat geval de koolrabi door koolraap (of knolselderij), de spinazie door boerenkool en de graskaas door belegen Goudse of eventueel oude kaas, als je daar van houdt. Houd verder gewoon dezelfde werkwijze aan.

Je kunt de ovenpasta met koolrabi en graskaas van tevoren bereiden en op het laatste moment afbakken. Bewaar de schotel tot gebruik in de koelkast.

graskaas

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas. Graskaas is kaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen.

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram korte pasta
  • 700 gram koolrabi, in kleine blokjes gesneden
  • 300 gram verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 50 gram boter
  • 50 gram tarwebloem
  • 500 ml melk
  • 250 graskaas, geraspt of in kleine stukjes
  • 2,5 eetlepel (Zaanse) mosterd
  • olie om in te bakken
  • peper en zout
  • 75 gram geraspte graskaas, om mee te gratineren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ovenpasta met koolrabi en graskaas:

Smelt in een pan de boter, maar laat deze niet bruin kleuren. Voeg in een keer alle tarwebloem toe en bak deze, al roerend met een rubberen spatel, 3 minuten. Dit is nodig om te voorkomen dat de kaassaus een meelsmaak krijgt. Voeg vervolgens in scheutjes de melk toe en blijf roeren. Je zult zien dat er zo een mooie, gladde saus ontstaat. Smelt hierin de 250 gram graskaas. Laat de saus een paar minuten doorkoken op een heel laag vuurtje. Voeg vervolgens de mosterd toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit.

Verhit in een koekenpan, hapjespan of wok wat olie. Bak hierin de blokjes koolrabi, met de knoflook, beetgaar. Voeg aan het einde van de baktijd de spinazie toe, laat deze slinken en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit.

Kook intussen de pasta gaar in water met zout. Laat de pasta niet helemaal gaar worden, maar tegen beetgaar aan. Giet af en schep door het koolrabimengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een vuurvaste schaal in en doe hier de helft van het pasta-koolrabimengsel in. Schenk daar de helft van de kaassaus overheen. Roer de saus door de pasta heen. Schep vervolgens de andere helft van de koolrabi en pasta in de schaal met de rest van de kaassaus. Meng door elkaar. Bestrooi het gerecht met de 75 gram geraspte graskaas.

Plaats de schaal 25 minuten in het midden van de oven en bak de ovenpasta met koolrabi en graskaas af. Let er op dat het niet te hard gaat. Mocht de schotel te snel kleuren, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Koolrabi
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Pasta met kabeljauw en groente
Pastagerechten

Pasta met kabeljauw en groente

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

spaghetti bolognese
Pastagerechten

Spaghetti bolognese

macaroni met ham, kaas en prei 1
Pastagerechten

Macaroni met ham, kaas en prei

macaroni ham en kaas
Pastagerechten

Macaroni met ham en kaas

mac and cheese
Pastagerechten

Mac and cheese

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Pastagerechten

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen