Ovenpasta met koolrabi en graskaas – Je kent vast wel de Noord-Amerikaanse pastaklassieker mac and cheese. Als je een kaasliefhebber bent vind je dat ongetwijfeld een heerlijk gerecht, want het zit boordevol kaas. Helaas ontbreekt er wel een dingetje aan om het tot een gezonde maaltijd te maken, en dat is natuurlijk de groente. Het gerecht bestaat tenslotte uit pasta en kaassaus. Natuurlijk kun je er voor kiezen om er dan een salade bij te eten, maar wat is er nu leuker en lekkerder dan de groente in het gerecht te verwerken? We hebben een recept voor je van een ovenpasta met koolrabi en graskaas. Pasta, kaassaus, en toch heel veel groente. Dat maakt het gerecht, ondanks de kaas en de boter, toch een stuk gezonder. En we beloven je dat het zeker net zo lekker is!
Graskaas
We hebben in dit recept graskaas gebruikt. Omdat het net als de koolrabi een seizoensproduct is dat rond het einde van het voorjaar en het begin van de zomer volop verkrijgbaar is. Graskaas is een heel jonge kaas, die wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter voor het eerst weer buiten in de wei lopen, na een hele winter op stal. Je proeft als het ware het gras en de kruiden uit de wei terug in de kaas.
Koolrabi
Het groene knolletje in de ovenpasta met koolrabi en graskaas is ook een echt seizoensproduct. Ondanks dat ze door aanvoer uit het buitenland tegenwoordig bijna het hele jaar door worden aangeboden, ligt het hoogtepunt van de oogst rond juni. De koolrabi, die eigenlijk wel een beetje tot de vergeten groenten hoort, is lekker en veelzijdig. Je kunt hem ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade, maar gekookt door de soep, of zoals in ons recept voor ovenpasta met koolrabi en graskaas, gebakken, is koolrabi ook heerlijk!
Ovenpasta met koolrabi en graskaas; variatietips
Geen graskaas (meer) te koop? Vervang die dan door jonge Goudse kaas. Wil je er een Frans tintje aan geven? Dan kun je ook Port Salut of Saint Paulin gebruiken. Wel even de korst daarvan verwijderen.
De ovenpasta met koolrabi en graskaas is een typisch voorjaarsgerecht door het gebruik van seizoensproducten. Is het nu winter of herfst als je dit leest en je krijgt enorme trek in dit comfortfood en er is geen graskaas en geen koolrabi voorhanden? Maak er dan eens een wintervariant van. Vervang in dat geval de koolrabi door koolraap (of knolselderij), de spinazie door boerenkool en de graskaas door belegen Goudse of eventueel oude kaas, als je daar van houdt. Houd verder gewoon dezelfde werkwijze aan.
Je kunt de ovenpasta met koolrabi en graskaas van tevoren klaarmaken en op het laatste moment afbakken. Bewaar de schotel tot gebruik in de koelkast.
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram korte pasta
- 700 gram koolrabi, in kleine blokjes gesneden
- 300 gram verse spinazie
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 50 gram boter
- 50 gram tarwebloem
- 500 ml melk
- 250 graskaas, geraspt of in kleine stukjes
- 2,5 eetlepel (Zaanse) mosterd
- olie om in te bakken
- zout en peper
- 75 gram geraspte graskaas, om mee te gratineren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenpasta met koolrabi en graskaas:
Smelt in een pan de boter, maar laat hem niet bruin kleuren. Voeg in een keer alle tarwebloem toe en bak die al roerend met een rubberen spatel, 3 minuten. Dit is nodig om te voorkomen dat de kaassaus een meelsmaak krijgt. Voeg vervolgens in scheutjes de melk toe en blijf roeren. Je zult zien dat er zo een mooie, gladde saus ontstaat. Smelt hierin de 250 gram graskaas. Laat de saus een paar minuten doorkoken op een heel laag vuurtje. Voeg vervolgens de mosterd toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.
Verhit in een koekenpan, hapjespan of wok wat olie. Bak hierin de blokjes koolrabi, met de knoflook, beetgaar. Voeg aan het einde van de baktijd de spinazie toe, laat die slinken en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.
Kook intussen de pasta gaar in water met zout. Laat de pasta niet helemaal gaar worden, maar tegen beetgaar aan. Giet af en schep door het koolrabimengsel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een vuurvaste schaal in en doe hier de helft van het pasta-koolrabimengsel in. Schenk daar de helft van de kaassaus overheen. Roer de saus door de pasta heen. Schep vervolgens de andere helft van de koolrabi en pasta in de schaal met de rest van de kaassaus. Meng door elkaar. Bestrooi het gerecht met de 75 gram geraspte graskaas.
Plaats de schaal 25 minuten in het midden van de oven en bak de ovenpasta met koolrabi en graskaas af. Let er op dat het niet te hard gaat. Mocht de schotel te snel kleuren, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Serveer direct.
Tafel lekker !!