Ovenpasta met raapsteeltjes – Met het voorjaar in aantocht zie je ook weer de eerste voorjaarsgroenten in de winkels en op de markt verschijnen. Echte voorjaarsgroenten zijn eigenlijk groentesoorten die er alleen in het voorjaar zijn en de rest van het jaar niet verkocht worden. Veel soorten worden tegenwoordig het hele jaar door verkocht. Dat kan omdat ze dan worden geïmporteerd uit het buitenland, of ze worden hier jaarrond in de kas geteeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Hierbij denk je natuurlijk als eerst aan de witte asperges. Maar er is nog een groentesoort die er echt alleen maar in de lente is, en dat zijn de raapstelen. In dit artikel vind je het recept voor een lekkere ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kipfilet. Het gerecht is heerlijk romig door de kruidenroomkaas en krijgt een lekker korstje door de geraspte kaas. Je zou bijna willen dat het het hele jaar lente blijft!
Wat zijn raapstelen?
Raapsteeltjes is een groente die je niet zo makkelijk op elke straathoek kunt kopen. Toch is het wel de moeite waard om er naar te zoeken, want ze zijn erg lekker. Misschien ken je de groente helemaal niet. Wat zijn die raapstelen dan precies, en waarom zien ze er niet altijd hetzelfde uit? Het bijzondere aan die bladgroente uit de lente is dat het de eerste blaadjes zijn van verschillende koolsoorten en knolgroenten. Hierbij kun je denken aan meiknolletjes, koolraap en Chinese kool. Het uiterlijk van de blaadjes kan dus onderling verschillend zijn, afhankelijk van welke knol of kool de blaadjes afkomstig zijn. De smaak van de verschillende soorten komt wel overeen. Fris, knapperig en erg lenteachtig. En soms ook een beetje pittig. Raapstelen groeien heel snel, en zowel het blad als de stelen kun je eten. Je kunt raapstelen op dezelfde manieren klaarmaken als verse spinazie.
Gerookte kipfilet in de ovenpasta met raapsteeltjes
In de ovenpasta met raapsteeltjes is ook gerookte kipfilet verwerkt. Je kunt dat in de supermarkt, of bij de poelier, kopen. Maar wat is het nu eigenlijk? Gerookte kipfilet is een lekker en veelzijdig stukje kippenvlees dat je op verschillende manieren kunt gebruiken. Het roken van de kip zorgt ervoor dat het vlees mals en sappig blijft, terwijl de rooksmaak er een bijzondere smaak aan geeft. Ook geeft het roken van de kipfilet het vlees een andere textuur. Het is niet alleen lekker in gerechten, maar het is ook lekker als snack bij de borrel. Gerookte kipfilet is, behalve lekker, ook een gezonde keuze, omdat het een magere bron van eiwitten is en omdat er weinig vet in zit. Proef het maar eens als je het nog niet kent. Omdat gerookte kipfilet al gegaard is, kun je het ook makkelijk in bijvoorbeeld een salade verwerken.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Ovenpasta met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram raapsteeltjes
- 300 gram gerookte kipfilet, in blokjes
- 300 gram roomkaas met kruiden
- 350 gram fusilli
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 200 ml kookroom
- 150 gram geraspte kaas
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenpasta met raapsteeltjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de groente en snijd een stukje van de stelen af.
Verhit een scheutje olie in een hapjespan, wok of braadpan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan tot ze glazig zijn. Ze hoeven niet bruin te worden. Voeg de raapsteeltjes toe en laat ze slinken. Roer de blokjes gerookte kipfilet er ook door.
Laat vervolgens de kruidenroomkaas in het raapstelenmengsel smelten en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper en indien nodig wat zout. Wees voorzichtig met zout, want in de roomkaas zit ook al zout.
Kook de pasta ‘al dente’ in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat even uitlekken in een vergiet. Roer de pasta door de raapstelensaus.
Schep het pastamengsel over in een passende vuurvaste schaal. Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas. Zet de schaal een halfuurtje op het rooster in het midden van de oven, om goed heet te worden en de kaas te laten smelten en licht te laten kleuren.
Serveer de ovenpasta met raapsteeltjes direct.
Tafel lekker !!