- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Pasta in brodo; simpel Italiaans comfortfood

Pasta in brodo; simpel Italiaans comfortfood – Pasta in brodo betekent pasta in bouillon. Dat klinkt niet héél aantrekkelijk, ik weet het. Maar schijn bedriegt. Buiten Italië is dit gerecht niet echt doorgedrongen in de keukens en dat is volkomen onterecht. Alles valt of staat met een goede vleesbouillon en het is een ideale manier om nog een restje bouillon en soepvlees te verwerken tot een comfortabel, troostrijk gerecht. Hoewel: ik ben zo’n fanaat die er speciaal bouillon voor trekt. Met extra veel lekker vlees… Lees de instructies daarvoor helemaal onderaan deze blog.


Pasta in brodo; simpel Italiaans comfortfood

Pastagerecht[1] voor 4 personen:

Verwarm de soep met het soepvlees op een zacht vuurtje. Kook ondertussen de pasta gaar in een ander pannetje volgens de instructies op het pak.

Snipper de ui en doe die in een koekenpan met een scheutje olijfolie op halfhoog vuur. Snijd de courgette in kleine blokjes en doe die ook in dezelfde koekenpan. Pers tenslotte nog een teentje knoflook uit en bak dat mee. Breng op smaak met wat peper en zout.

Snijd dunne plakjes Parmezaanse kaas met de kaasschaaf en verkruimel die een beetje tussen je vingers.

Giet de gare pasta af en verdeel de pasta over vier diepe borden. Verdeel het courgettemengsel over de pasta en giet de soep er vervolgens over. Verdeel het vlees een beetje eerlijk…

Afmaken met een paar gescheurde blaadjes basilicum en wat snippers Parmezaanse kaas. Lepelen maar….

Mijn runderbouillon voor de pasta in brodo

Ik gebruik voor het vlees runderketting van de slager, gebruik desgewenst sucadelappen. De ‘ketting’ is het stuk vlees waarmee de ossenhaas als het ware vast zit aan de ruggengraat. Het vlees is heel zacht als je het laat sudderen. Echt een aanrader!

Voor een flinke pan soep:

Snijd het vlees in stevige blokken en doe ze in een grote pan met ongeveer 3 l. koud water. Zet de pan op het vuur. Ondertussen was en snijd je de groenten in plakjes en voeg je ze toe. De ui en de tomaten snijd ik in 8 stukken.

Plet de knoflook met iets zwaars en voeg ze ook toe. Snijd de schil van de halve citroen en voeg toe. Snijd de gember in dunne plakjes en voeg met de overige ingrediënten toe. Breng de soep aan de kook en zet dan meteen het vuur heel zachtjes, en het deksel eraf of op een kier zodat de soep heel zachtjes pruttelt en kan inkoken. Laat drie uur zo op het vuur staan. Haal het vlees en de botten er uit. Zet een vergiet of zeef boven een andere grote pan en leg daar een oude, maar schone theedoek in. Giet de soep erdoor en wacht tot al het vocht erdoor is gekomen. Eventueel kun je op het laatst de theedoek van boven dichtdraaien en uitwringen. Let op, kan heet zijn!

Nu houd je een heerlijke, heldere bouillon over. Het vlees kun je nu uit elkaar plukken in kleine stukjes en het merg kun je op een toastje met een beetje zout en een kneepje citroen lekker oppeuzelen.

Links in dit recept:
  1. Pastagerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/pastagerechten/