Pasta met asperges en zalm – Een heerlijke manier om asperges eens anders te serveren.
Asperges met zalm en pasta
Asperges zijn er maar kort en als je liefhebber van dit witte goud bent, eet je ze waarschijnlijk in die korte tijd bijna wekelijks. Meestal worden asperges op de klassieke manier gegeten, met nieuwe aardappelen, gekookte ham en een gekookt eitje. Dat is erg lekker, maar om dat nu iedere keer zo te eten wordt een beetje saai.
Je ziet tegenwoordig vaak dat er vis bij de asperges geserveerd wordt. Meestal is dit zalm, zowel gerookt als gebakken. Maar die aardappels blijven er vaak toch nog standaard bij. Bij dit recept van pasta met asperges en zalm laat je de aardappels voor wat ze zijn en maak je gebruik van verse pasta. Dit pastagerecht is heerlijk fris en vernieuwend en misschien een voor jou vreemde manier om asperges te serveren, maar probeer het eens, je krijgt er vast geen spijt van. En als je er graag een botersaus bij wilt serveren dan kan dat natuurlijk, maar nodig is het niet.
Tomaat en basilicum bij asperges?
Het basilicum lijkt misschien te sterk van smaak voor de delicate asperges, maar door ze even te bakken in de boter worden de blaadjes licht en knapperig. De smaak gaat deels in de boter zitten en geeft de boter een heerlijke smaak, die zeker niet overheerst. De pasta met asperges je met in die boter gepofte tomaatjes. Die geven een heerlijk fris accent aan de zalige maaltijd van pasta met asperges en zalm.
Aspergekoppen zijn ideaal in soepen en salades
Asperge koppen
Als je de mogelijkheid hebt om asperges rechtstreeks bij de boer te halen, moet je zeker ook eens kiezen voor de aspergekoppen. Dit zijn te kort afgestoken of gebroken asperges. Vaak heb je zo ook nog in dikke en dunne varianten. Die dunne zijn zo groot en dik als een pink en hoef je meestal niet te schillen. Die asperges zijn dus ideaal om in dit gerecht van pasta met asperges te verwerken. De prijs van de aspergekoppen is ook nog eens erg gunstig dus dat is dan weer mooi meegenomen.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Pasta met asperges en zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram aspergekoppen
- 400 gram verse tagliatelle
- 400 gram kerstomaatjes
- 4 moten zalm
- 25 + 100 gram roomboter
- 4 takjes basilicum
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pasta met asperges en zalm:
Haal de zalm uit de koelkast en laat op temperatuur komen.
Schil indien nodig de asperges en snijd ze in stukken ter grootte van je pink.
Breng een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en doe daar de stukken asperges in. Laat ze 2 minuten koken met de deksel op de pan en zet het vuur uit. Check na 5 minuten of ze gaar zijn, anders nog even laten garen.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak de zalm in de 25 gram boter in ongeveer 2-3 minuten per kant. Bestrooi met zout en peper en zet opzij.
Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak hierin de blaadjes van het basilicum. Leg ze op een stukje keukenpapier.
Doe nu de tomaatjes in de warme boter en strooi er een eetlepel suiker en zout en peper overheen. Laat de tomaatjes onder voortdurend bewegen van de pan even karameliseren tot de velletjes beginnen te scheuren. Haal ze voorzichtig uit de pan en leg ze bij de zalm.
Schep de asperges met aanhangend water in de boter en bak ze even kort door, zodat ze allemaal een dun laagje boter hebben. Haal ze uit de pan en schep nu de pasta met aanhangend water in de pan. Schep goed door, voeg eventueel een beetje extra aspergevocht of boter toe. Bestrooi met zout en peper.
Schep de pasta op borden en verdeel er de tomaten en aspergekoppen over. Bestrooi met stukjes gebakken basilicum. Leg er de moot zalm op.
Verwarm een klein beetje aspergenat met de boter van de zalm en verdeel dit over pasta met asperges en zalm.
Tafel lekker !!