Pasta met gerookte makreel – een verrassend lekkere pasta met gerookte makreel en lekker veel groenten.
Gerookte makreel in de pasta
Pasta met zalm is razend populair. Maar ook makreel is erg lekker om in een pastagerecht te verwerken. Makreel kost nog niet de helft van gerookte zalm, zelfs als je makreelfilets gebruikt. Het is dus echt de moeite waard om het eens te proberen. Een hele gerookte makreel is supersnel schoongemaakt, en dat blijft de voordeligste optie. Bovendien is die gerookte makreel net alleen lekker in de pasta met gerookte makreel, maar hij is ook heerlijk op een broodje.
À la carbonara
In plaats van een zware saus gebruik je voor dit recept ei, net als bij de pasta carbonara. Dit geeft een heerlijke romig laagje over de pasta en is ook nog erg makkelijk en snel te maken. Zo houd je de pasta met gerookte makreel lekker puur.
Groente met een bite
Voor det pastagerecht met gerookte makreel gebruik je lekker veel groenten zoals kastanjechampignons, ui, prei en courgette voor de bite. Bak eerst de champignons droog voordat je rest van de groente gaat bakken, anders wordt het te vochtig. Vooral de courgette heeft maar eventjes nodig, hij mag echt nog stevig zijn. De garing van de groenten heeft dus echt een behoorlijke invloed op het resultaat.
De truc is om de gerookte makreel even kort op hoog vuur te bakken
Gebakken gerookte makreel in de pasta
Het klinkt een beetje overbodig om de al gare en gerookte vis ook te bakken, maar het bakken van de makreel in een beetje boter maakt echt het verschil. Zie het als het uitbakken van spekjes. Die zijn na het bakken ook veel lekkerder terwijl ze ook al gaar en gerookt zijn. Door het bakken gaan namelijk de suikers karameliseren. Doe dat kleine beetje extra moeite dus echt om het lekkerste resultaat te krijgen.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Pasta met gerookte makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram grove pasta naar keuze
- 1 gerookte makreel +/- 250 gram
- 1 ui
- 1 courgette
- 1 kleine prei
- 250 gram kastanjechampignons
- 50 gram boter
- 2 eieren
- 1 kopje kooknat van de pasta
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
- zout en peper
- 3 takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pasta met gerookte makreel:
Snijd de courgette in de lengte in kwarten en haal de zachte kern eruit en snijd in stevige plakjes. Snijd de ui en de prei in halve ringen en de champignons in plakjes. Maak de vis schoon en trek het visvlees met een vork uit elkaar in grove stukjes. Doe de eieren samen met de Parmezaanse kaas in een kommetje en klop dit even los met 2 eetlepels water. Hak de peterselie grof.
Breng een pan met ruim water en zout aan de kook.
Verwarm een koekenpan met de helft van de boter en bak op hoog vuur de champignons mooi bruin. Voeg er de ui, prei en courgette aan toe en bak de groenten beetgaar. Haal uit de pan en zet opzij.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Smelt de rest van de boter in de pan en strooi de stukjes vis gelijkmatig in de pan. Bak de stukjes makreel mooi bruin zonder te roeren. De stukjes vallen anders uit elkaar en zullen ook niet bruin worden. Dus aan een kant bruin laten worden en dan omscheppen om de andere kant te laten bruinen.
Haal een kopje water uit de pan en giet de pasta af als die gaar is. Zet het vuur uit! Doe de groenten bij de vis, kruid met royaal peper en warm dit even kort door.
Giet de helft van het licht afgekoelde kooknat al roerende bij het eimengsel en giet dit, voorzichtig omscheppend, bij de pasta. Roer er het groente/vismengsel en de gehakte peterselie luchtig doorheen en verdeel over de borden. Schaaf er nog een beetje extra Parmezaanse kaas over en serveer direct.
Tafel lekker !!
Eerlijk gezegd totaal niet lekker. Maar dat lag misschien wel aan de kok
Toch een echte kok zoeken dan Kees 😉
lekkerrrrrrr