Pasta met pompoen, een ongebruikelijk combinatie, maar wel erg lekker! – Enkele jaren geleden at ik voor het eerst bij een vriendin van mij pasta met gegrilde pompoen en salieboter, een simpel en lekker recept van Donna Hay. Maar ik vond wel dat het gerecht nog iets miste, dus heb ik het wat feestelijker gemaakt: met nog wat knapperig gebakken uienringen, stukjes spek, wat zachte geitenkaas en een roomsausje. Om te smullen!
Pompoen is een heerlijke vrucht (want dat is het officieel), maar als je nog nooit eerder een pompoen hebt klaargemaakt, vraag je je misschien af hoe je die pompoen nu eigenlijk moet snijden. Lekker Tafelen legt het voor je uit aan de hand van een flespompoen, ook wel butternut squash genaamd. Een ronde pompoen gaat overigens op dezelfde manier.
Hoe snijd je pompoen?
Eerst snijd je het kontje en het kapje er af met een koksmes. Dan snijd je hem onder aan de flessenhals, vlak voordat hij dikker wordt, ook nog door tweeën. Een ronde pompoen snijd je op het dikste gedeelte door tweeën.
Zet een stuk pompoen rechtop en snijd van boven naar beneden steeds een reep schil eraf, zoals op de afbeelding. Doe hetzelfde met het andere stuk.
Snijd vervolgens (nog steeds met een koksmes de pompoen in 6 of 8 parten. Dan snijd je met een (kleiner) universeel mes, of een aardappelschilmes, de pitjes en de vezels er uit. Je pompoen is nu klaar voor gebruik!
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pasta met pompoen
met krokant gebakken uitjes, spekje, zachte geitenkaas en een salie-roomsaus
Pastagerecht voor 4 personen:
- 1 flespompoen (butternut squash) of 1 kleine ronde pompoen
- 500 gram verse of 400 gram gedroogde tagliatelle
- 100 gram rookspek
- 100 gram zachte geitenkaas
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 uien
- ½ bakje verse salie of 1 el. gedroogde salie
- 200 ml. room
- ½ glas wijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 25 gram boter
- peper en zout
Maak de pompoen schoon volgens de instructies hierboven.
Snijd de uien in dunne ringen. Fruit de uien in een koekenpan met 2 el. olijfolie gedurende ongeveer 15 minuten op een halfhoog vuurtje. Schep ze af en toe om. .
Snijd ondertussen de stukken pompoen in plakjes van ongeveer 2 à 3 mm dik. Bak ze in een koekenpan of grillpan met 1 el. olijfolie en wat boter op een iets hoger vuur dan de uien. Waarschijnlijk moet dat in twee etappes. De stukken die gaar zijn leg je op een schaal of bord.
Snijd nu ondertussen het spek in kleine stukjes of plakjes. Haal de uienringen uit de koekenpan, stop ze in een schaaltje en bak nu in dezelfde koekenpan de stukjes spek, met nog een klontje boter.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Snijd nu ook de salie fijn en bak de helft daarvan mee met de pompoen.
Verwijder de spekjes, zet het vuur hoger en blus de pan af met de witten wijn. Voeg nu de andere helft van de salie toe en de room. Laat even zachtjes doorkoken totdat de saus indikt. Breng op smaak met peper en zout naar smaak.
Breng nu het water voor de pasta aan de kook, voeg nog wat zout toe en kook de pasta volgens de instructies.
Snijd ondertussen de geitenkaas in stukjes of draai er met je handen kleine balletjes van.
Giet de pasta af, vermeng met de saus en meng er nu de spekjes en de pompoen doorheen.
Dien de pasta met pompoen op, schep er de krokant gebakken stukjes ui over en garneer met Parmezaanse- en geitenkaas.
Tip: om de pasta met pompoen helemaal af te maken, bak je, nadat je de uien hebt gebakken, nog een paar hele blaadjes salie even in wat olijfolie in de koekenpan totdat ze een beetje knapperig worden (ze worden nog knapperiger wanneer ze afkoelen). Die gebruik je dan ook nog als garnering.