Pasta met prei, spekjes en ei – Prei is –in tegenstelling tot andere groenten- het hele jaar door te verkrijgen. Je hebt namelijk zomer- herfst en winterprei. Zijn ze in de zomer wat dunner en kleiner (want jonger), de herfst- en winterprei wordt geoogst als ze rijper en groot zijn. Dus waar je in de zomer geen stoofpeertjes kunt krijgen: prei eet je het hele jaar door.
Pasta
En of het nu winter of zomer is: een snelle pasta gaat er altijd in. Zeker als je eens geen tijd of zin hebt om lang in de keuken te staan, biedt pasta een uitkomst. Met pasta kun je namelijk eindeloos variëren. Met welke groente je maar lekker vindt, vegetarisch of met vis of vlees. Deze pasta met prei, spekje en ei bijvoorbeeld.
Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Pasta met prei, spekjes en ei
Voor 4 personen
- 400 gram prei
- 400 gram korte pasta naar keuze
- 200 gram spekjes
- 4 verse eieren
- 1 teentje knoflook
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 ml droge witte wijn
- peterselie
- peper en zout
Was de prei, verwijder de onderkant en het meeste groen en snijd in dunne ringen. Als de prei dik is, snijd dan in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Bak de spekjes in eigen vet in een grote hapjes- of koekenpan met dikke bodem tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak in het vet van de spekjes op middelhoog vuur de prei en de knoflook gedurende 10 minuten tot de prei gaar en wat gekleurd is. Roer regelmatig. Kook ondertussen de pasta al dente in ruim water met zout zoals aangegeven op de verpakking. Kluts de eieren in een grote schaal met peper en zout en roer er de Parmezaanse door. Doe de spekjes terug in de pan. Schenk de wijn erbij en laat 3 tot 4 minuten zachtjes inkoken. Draai het vuur uit. Giet de pasta af en meng direct met de spekjes en knoflook. Roer alles goed door het eimengsel tot het ei een beetje gaat stollen door de warmte van de pasta. Kruid eventueel met peper en zout. Serveer met extra Parmezaanse kaas en fijgehakte peterselie.
Tafel lekker!