Pasta met venkel en salami – Nét even wat anders – Met pasta kun je eindeloos variëren. Dat blijkt wel weer uit dit heerlijke gerecht, dat – eerlijk is eerlijk – een beetje is afgekeken van Jamie Oliver. Venkel heeft een lichte anijssmaak en is een groente die ook na bakken en/of koken zeer stevig blijft. Dat maakt het wat mij betreft een groente waarvan je niet een te grote portie moet eten, anders blijf je kauwen. Maar, wanneer je de groente heel dun snijdt, en lekker door bakt, dan wordt de venkel zelfs wat glazig en zacht, zoals een gebakken ui.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Pasta met venkel en salami
Pastagerecht voor 4 personen:
- 300 à 400 gr. gedroogde pasta naar keuze
- 1 flinke venkel
- 250 gr. salami
- 1 teentje knoflook
- 1 pak gezeefde tomaten (passata)
- 1 borrelglaasje droge witte Vermouth (liefst Noilly Prat)
- 1 tl. venkelzaadjes
- eventueel: nog 1 el. olijfolie
- +/- 50 gr. Parmezaanse kaas
- peper en zout
Verwijder het velletje van de salami en snijd de salami in blokjes. Bak de salamiblokjes in een hapjespan enkele minuten. Als het goed is, heb je geen olie nodig. Sterker nog: de salami produceert een hoop vet. Ondertussen snijd je de venkel. Snijd het kontje er af, en vervolgens de buisjes die uitsteken. Bewaar wel het groene loof dat eruit spruit, dat is straks lekker om door de saus te doen. Snijd de venkel in vieren en verwijder het harde hart. Snijd elke kwart in heel dunne reepjes.
Verwijder de salamistukjes en bak nu de venkel in het vet van de salami op een halfhoog vuur. Misschien moet er nog een beetje olie bij. Maal de venkelzaadjes fijn met een oude pepermolen, of in een vijzel. Voeg de zaadjes toe. Zodra de venkel een paar minuten hebben gebakken, zet je het vuur hoger en blus je de venkel af met de Vermouth. Voeg nu de gezeefde tomaten toe en de stukjes salami en laat nog minstens 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Misschien handig om er wel een deksel op te doen, het kan nogal sputteren.
Ondertussen kook je de Pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar en rasp je de Parmezaanse kaas.
Giet de pasta af en meng meteen door de saus. Je zult zien dat de pasta bijna alle saus opneemt.
Hak op het laatste moment nog het groene loof fijn en decoreer daarmee de pasta met venkel en salami.