Pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek – Iedereen heeft regelmatig een pastaschotel op tafel staan. Toch houdt dat heel vaak op bij lasagne, macaroni of spaghetti bolognese. Jammer, want met de vele verschillende pasta’s kun je veel meer mooie smaakcombinaties maken. Gebruik verse groenten, verwerk restjes groenten en experimenteer met vlees of vis.
Nog leuker wordt het als je voor een pasta ovenschotel ook de pasta zelf maakt. Voor onderstaand gerecht maakten we de pasta zelf. Schrikt dat je af? Schroom dan niet om gewoon de pasta te gebruiken die jij lekker vindt. Kies je er wel voor om de pasta zelf te maken, dan ken je straks ook dat ultieme gevoel. Je voelt je een Italiaan in je eigen keuken. Verwen je tafelgenoten met deze pasta ovenschotel, een glaasje Italiaanse rode wijn en zet er een Italiaans muziekje bij op.
Breydelspek
Breydelspek is een erkend Belgisch streekproduct. Het spek wordt op ambachtelijke wijze vervaardigt. Door de eigen kruiderij ontstaat een uniek product. Vraag er eens naar bij de slager. Kun je onverhoopt toch niet aan breydelspek komen? Vervang het breydelspek in deze pasta ovenschotel dan door spek of bacon van de plaatselijke slager.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram breydelspek
- 1 spitskool
- boter
- 200 gram pasta
- peper en zout
- 2 kippenbouillonblokjes
- 75 gram geraspte kaas
- 1 liter melk
- peper, zout en nootmuskaat
- 75 gram geraspte kaas
- 70 gram bloem
- 60 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
De pasta ovenschotel maak je zo:
Begin met het maken van de kaas-bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter en voeg de bloem toe. Meng met een garde, laat even uitbakken en neem dan de pan van het vuur. Voeg vervolgens voorzichtig de melk toe. Doe dit echt beetje voor beetje en al roerend met een garde om klontjes te voorkomen. Zet steeds even op het vuur om in te dikken.
Als de roux de melk volledig heeft opgenomen kun je het op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Laat even koken en neem dan de pan weer van het vuur. Voeg de geraspte kaas toe en meng nog een keer goed.
Snijd de spitskool in heel dunne sliertjes en gaar deze op een laag vuur in een klont boter, kruiden met de kipbouillonblokjes en eventueel een beetje water toevoegen. De pasta maak je zoals beschreven in dit recept, of je gebruikt al kant-en-klare pasta liefst type macaroni. Kook de pasta beetgaar in water met een snufje zout en een eetlepel olie.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de pasta af en voeg daar de spitskool en reepjes breydelspek toe. Meng voorzichtig door elkaar. Meng dan de kaas-bechamelsaus erdoor. Schep het geheel in een vuurvaste schotel en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Zet de pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer de pasta ovenschotel met een verse salade.
Tafel lekker !!