Pasta pesto – Een heerlijk Italiaans pastagerecht. Je serveert pasta pesto op zijn Italiaans als voorgerecht of als lunch. Maak voor het lekkerste resultaat de pesto zelf van lekkere verse basilicum, dit is echt niet moeilijk en zo gedaan. Die basilicumblaadjes gebruik je in de pesto, maar ook als garnering voor nog meer smaaksensatie. Van alleen de geur al ga je watertanden.
Pasta op de Italiaanse manier
Italianen eten pasta in de puurste vorm. Die pasta staat vaak als lunch op tafel met misschien een salade ernaast. Ook zie je de heerlijkste pastagerechten als voor of bijgerecht. In Nederland is het gebruikelijk om aan die pasta pesto nog iets extra’s, zoals vlees of extra groenten, toe te voegen om er een volledige maaltijd van te maken. Dit kan best lekker en handig zijn, maar probeer eens een pasta pesto zoals het hoort, met enkele pure en eerlijke smaken. Dat vlees eet je dan maar een keer niet en die salade serveer je erbij.
Er zijn Italiaanse pastarecepten in overvloed, soms uitgebreid, maar veel vaker met maar een paar ingrediënten voor één gerecht. Als je dan maar een paar ingrediënten gebruikt moeten die wel goed zijn. Het gebruik van de juiste pasta is erg belangrijk, zo is linguine of fusilli perfect voor een pasta pesto. In dit pastarecept is gekozen voor de fusilli omdat de pesto zo lekker tussen de ribbels gaat zitten en zo perfect verdeeld wordt. Kook de pasta al dente en zeker niet te gaar, hij moet echt nog een beetje bite hebben.
Maak zelf de lekkerste pesto Genovese
Laat je niet verleiden door dat potje pesto omdat dat toch wel makkelijk is. Maak die pesto zelf, het is tenslotte de hoofdrolspeler van het gerecht. Er zijn talloze variaties van pesto, in dit recept wordt de pesto Genovese gebruikt. Die wordt gemaakt van verse basilicum en dat proef je. Verder heb je nog pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie nodig. Gebruik niet alles in de pesto, maar hou een beetje van alle ingrediënten apart om later over de pasta pesto te verdelen, zo zie je wat je eet en proef je de smaken nog veel beter. In dit artikel over pesto Genovese staat precies beschreven hoe je makkelijk een echt lekkere pesto maakt.
Pasta pesto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram fusilli
- 1 pot verse basilicum
- 50 + 10 gram pijnboompitten
- 50 + 50 gram Parmezaanse kaas aan het stuk
- 1 teentje knoflook
- zeezout
- 100 + 20 ml olijfolie
- vers gemalen peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pasta pesto:
Zet een pan op met ruim water en breng aan de kook. Voeg er een lepel zout aan toe en roer even door. Voeg de pasta toe en kook hem volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
Haal een paar mooie blaadjes van het basilicum en houd apart voor de garnering. Doe de rest met steel en al in een vijzel of blender beker. Doe er een uitgeperst teentje knoflook, de 50 gram Parmezaanse kaas in stukjes en 50 gram pijnboompitten bij. Voeg er 50 ml olijfolie aan toe en blender alles tot een licht korrelige massa. Maal de pesto niet te fijn, iets grover heeft hij veel meer smaak en textuur. Voeg er de rest van de olie en een flinke snuf zout aan toe. Zet opzij.
Als de pasta net beetgaar is, giet je hem af, maar vang het kookvocht op. Doe 4 eetlepels pesto, 4 eetlepels van het kookvocht en de 20 ml olijfolie bij de pasta en roer alles goed door elkaar. Voeg indien nodig nog iets meer kookvocht toe.
Verdeel de pasta over 4 borden en werk de pasta pesto af met de resterende pijnboompitten, grof geschaafde Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes. Verdeel er een paar theelepeltjes pesto over en bestrooi met vers gemalen zwarte peper. Serveer de pasta pesto direct.
Tafel lekker !!