Pasta porcini –Â Herfst op je bord met een heerlijke pasta met gedroogde paddenstoelen!
In de Nederlandse keuken wordt het meest gebruik gemaakt van champignons. De kastanje champignon – het bruine broertje van de witte – doet het ook vrij aardig, maar heb je al eens gekookt met gedroogde paddenstoelen? Deze zijn heerlijk krachtig van smaak en handig om in huis te hebben. Veel meer dan de paddenstoelen en pasta heb je niet nodig om deze heerlijk pasta porcini op tafel te zetten en heb je altijd iets speciaals in huis voor onverwachte eters. Weer eens iets anders als de alom bekende spaghetti bolognese. Wil je smaak perfectie? Maak dan de kippenbouillon ook zelf.
Wat zijn porcini eigenlijk?
Porcini, eekhoorntjesbrood of cépes, het is één en dezelfde eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Hij heeft een verfijnde nootachtige smaak. Deze paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur. Je vind ze vooral onder eikenbomen, berken en beuken in Europa en Noord Amerika. In Nederland is het verboden om zelf eekhoorntjesbrood te plukken. Je zult er voor naar de markt of een goede groentespeciaalzaak moeten. In gedroogde vorm is er makkelijker aan te komen en deze zijn voor deze pasta porcini precies wat we willen hebben. Mooi donker en krachtig van smaak.
Pasta porcini
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 kop kippenbouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngehakt sjalotje
- 1 teen fijngehakte knoflook
- zout en peper
- 1/2 theelepel tijm
- 3 eetlepels gezeefde tomaat
- 1 eetlepel roomboter
- Parmezaanse kaas naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Pasta porcini maak je zo:
Zet de gedroogde paddenstoelen op met de kippenbouillon. Laat een half uurtje trekken tot de paddenstoelen zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en hak ze fijn. Zeef de bouillon.
Bak de sjalot aan in de olijfolie, voeg de tijm, knoflook en het eekhoorntjes brood toe en laat dit even kort aanbakken, blus af met de bouillon. Voeg er de gezeefde tomaat aan toe en laat dit een half uurtje pruttelen. Kook in deze tijd 350 gram lintpasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Schep 2-3 lepels van het kookvocht van de pasta bij de saus en voeg de boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep een gedeelte van de pasta door de saus en roer goed door. Voeg dan de rest van de pasta toe en verdeel dit over 4 borden. Schaaf wat Parmezaanse kaas over de pasta porcini en serveer direct.
Tafel lekker !!