• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Pasta porcini – Puur en simpel met krachtige smaken

Zorg ervoor dat je gedroogde porcini in je keukenkastje hebt

door Connie Derks
in Pastagerechten
1
4
pasta porcini

Pasta porcini – Herfst op je bord met een heerlijke pasta met gedroogde paddenstoelen!

In de Nederlandse keuken wordt het meest gebruikgemaakt van champignons. De kastanje champignon – het bruine broertje van de witte – doet het ook vrij aardig, maar heb je al eens gekookt met gedroogde paddenstoelen? Deze zijn heerlijk krachtig van smaak en handig om in huis te hebben. Veel meer dan de paddenstoelen en pasta heb je niet nodig om deze heerlijk pasta porcini op tafel te zetten en heb je altijd iets speciaals in huis voor onverwachte eters. Weer eens iets anders als de overal bekende spaghetti bolognese.

Wat zijn porcini eigenlijk?

Porcini, eekhoorntjesbrood of cépes, het is één en dezelfde eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Hij heeft een verfijnde nootachtige smaak. Deze paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur. Je vindt ze vooral onder eikenbomen, berken en beuken in Europa en Noord-Amerika. In Nederland is het verboden om zelf eekhoorntjesbrood te plukken. Je zult er voor naar de markt of een goede groentespeciaalzaak moeten. In gedroogde vorm is er makkelijker aan te komen en deze zijn voor deze pasta porcini precies wat we willen hebben. Mooi donker en krachtig van smaak.

Pasta porcini

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 kop bouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 1 teen fijngehakte knoflook
  • zout en peper
  • 1/2 theelepel tijm
  • 3 eetlepels gezeefde tomaat
  • 1 eetlepel roomboter
  • Parmezaanse kaas naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Pasta porcini maak je zo:

Zet de gedroogde paddenstoelen op met de bouillon. Laat een half uurtje trekken tot de paddenstoelen zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en hak ze fijn. Zeef de bouillon.

Bak de sjalot aan in de olijfolie, voeg de tijm, knoflook en het eekhoorntjesbrood toe en laat dit even kort aanbakken, blus af met de bouillon. Voeg er de gezeefde tomaat aan toe en laat dit een half uurtje pruttelen. Kook in deze tijd 350 gram lintpasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Schep 2-3 lepels van het kookvocht van de pasta bij de saus en voeg de boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep een gedeelte van de pasta door de saus en roer goed door. Voeg dan de rest van de pasta toe en verdeel dit over 4 borden. Schaaf wat Parmezaanse kaas over de pasta porcini en serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Paddenstoelen
DeelPin80Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Pasta met kabeljauw en groente
Pastagerechten

Pasta met kabeljauw en groente

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

spaghetti bolognese
Pastagerechten

Spaghetti bolognese

macaroni met ham, kaas en prei 1
Pastagerechten

Macaroni met ham, kaas en prei

macaroni ham en kaas
Pastagerechten

Macaroni met ham en kaas

mac and cheese
Pastagerechten

Mac and cheese

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Pastagerechten

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

Reacties 4

  1. Maria says:
    4 maanden geleden

    Heerlijk! Het recept heb ik exact gevolgd maar omdat ik alleen ben heb ik er een éénpersoons portie van gemaakt.
    Ik heb er spinazie bij gegeten en ik vond het verrukkelijk.
    het ideale recept: zeer geschikt voor één persoon, snel, gemakkelijk en superlekker.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Leuk om te horen dat het in de smaak is gevallen.

      Beantwoorden
  2. Margriet van Stratum says:
    1 jaar geleden

    Wederom een geweldig lekker recept. Wij waren in de gelukkige omstandigheid om vers eekhoornbrood te kunnen gebruiken. Volgens mij kan het ook met kastanjechampignons, alleen is dan de smaak minder krachtig. Ik heb ook een koffielepel mosterd toegevoegd, een theelepel gedroogde oregano en een scheutje kookroom. We hebben gesmuld!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Je kunt inderdaad het eekhoorntjesbrood vervangen door kastanjechampignons al zijn deze minder sterk van smaak En ja vers eekhoorntjesbrood is natuurlijk ook wel erg lekker. Met gedroogde paddenstoelen zijn de smaken vaak nog intenser dan met vers dus probeer dat ook zeker eens. Fijn dat jullie er van genoten hebben.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen