Zo eens in de twee weken maak ik deze zalige basissaus met tomaten en chianti. Je bent er even tijd mee kwijt, maar als je een flinke hoeveelheid maakt kun je wat porties invriezen. Het is zó lekker om een pastasaus met verse tomaten te maken. De heerlijke kruidige geur die in je keuken hangt is geweldig. Doe je ogen dicht en je waant je gewoon even een Italiaanse mamma in je eigen cucina!
- Halve liter chianti
- 500 gram rundergehakt
- 3 winterwortels
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1,5 tot 2 kilo verse trostomaten
- Italiaanse kruiden zoals basilicum, oregano en tijm (gedroogd)
- 2 laurierblaadjes
- Theelepel suiker
- Zout
- Peper
- Kippenbouillonblokje
- Olijfolie van goede kwaliteit
- Balsamico azijn
- ¼ liter slagroom
Was de tomaten en halveer ze. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en doe de tomaten erbij. Snijd de knoflooktenen in kleine stukjes en voeg toe. Zet het vuur hoog en bak de tomaatjes met de knoflook heel even aan. Doe daarna het vuur laag en voeg een beetje suiker en balsamico azijn naar smaak toe. Doe er een eetlepel Italiaanse kruiden bij. Laat de tomatenmassa in ongeveer 15 minuten gaar en zacht worden. Als de saus te dik is voeg dan wat water toe. Laat de boel een beetje afkoelen en passeer alles door een zeef.
Snijd de uien fijn en hak de winterwortels in kleine stukjes. Bak het rundergehakt in wat olijfolie samen met de ui en de wortels. Voeg de gezeefde tomatensaus toe. Doe er een halve liter chianti bij en verkruimel de bouillontablet erboven. Voeg de laurierblaadjes toe en breng het geheel even aan de kook. Laat je saus daarna een paar uur op een heel zacht pitje pruttelen. Ik zet de pan altijd op een petroleumstelletje. Vergeet niet om regelmatig te roeren zodat de saus niet aanbrandt. Als de saus ver genoeg is ingekookt haal je de pan van het vuur. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Voeg langzaam de ongeklopte slagroom toe en pureer de saus met een staafmixer.
Je hebt nu een geweldige saus voor de pasta of de lasagne. Maar ook over een varkenshaasje of kalfsschnitzel is het niet te versmaden! Neem er een goed glas chianti bij. Proost!
Wat een geweldig lekkere saus, de Chiantisaus! Heb het restant ingevroren : toen was ie nog lekkerder! Is idd een heerlijke saus bij vlees denk ik. Wij hebben gesmuld van deze culinaire saus!
Beste Vince, dank voor deze kritische blik. We geven graag toe dat het misschien niet helemaal handig beschreven staat, maar tomaten moeten behoeven niet eerst gepeld te worden. Door het passeren (zeven) blijven de velletjes achter. Het grote punt is blijkbaar dat de tomaten niet gaar werden.
Het garen van de tomaten is ook afhankelijk van de rijpheid van de tomaat. Garen ze niet voldoende? Leg dan de deksel even op de pan, dat zorgt voor een snellere garing. Je gaat dan over van bakken naar smoren.
Het toevoegen van suiker of balsamico is eveneens heel erg afhankelijk van de tomaat die je gebruikt en zal dus alleen optimaal worden als je het proeft en aan eigen smaak aanpast. Steeds meer mensen zijn tegenstander van het toevoegen van suiker. Door een juiste gaarmethode kan suiker zelfs worden weggelaten. Hierbij gaar je de tomaten op een zeer lage temperatuur, maar duurt het gehele proces langer.
We hebben een basissaus op onze website staan, waaronder een flinke discussie die laat zien hoe verschillende mensen over één recept kunnen denken.
Uiteraard blijven de garing en het toevoegen van smaakmakers heel erg gevoelswerk oftewel ambacht. Controle op de pan en proeven voor je smaken toevoegt.
Ik vind het echt leuk om je reactie te lezen en op deze manier de ervaring van de gebruiker onder ogen te krijgen. Thx!
Recept houdt geen stand. Na 20 minuten zijn de tomaten licht aangebrand, maar absoluut niet zacht. Verder heb ik een hekel aan ‘ naar smaak suiken al balsamico ‘ toevoen. Daar heb je niet heel veel aan als je het voor het eerst maakt.
Goed, in plaats van problemen te opperen: oplossingen!
In plaats van de tomaten te halveren, in een pan te gooien en na 15 minuten op magische wijze verwachten dat het een mooie massa is geworden. Neem de volgende stappen:
Zet een grote pan water op het vuur. Was de tomaten en snij een ‘ X’ aan de onderkant.
Als het water kookt de tomaten (eventueel in delen) steeds anderhalf minuut koken, daarna afgieten en laten afkoelen.
Als de tomaten zijn afgekoeld pel je bij de (gesneden) X het vel er vanaf. Snij vervolgens de tomaten zo fijn mogelijk en giet het brouwsel terug in de pan.
Volg hierna weer het recept. Je kan nu balsamico azijn en suiker toevoegen naar smaak en het ook daadwerkelijk proeven. Ik heb gebruikt: een (1) eetlepel suiker en (2) lepels balsamico azijn.
Eet smakelijk!