Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout – Heb je zin om eens pasta op een andere manier te eten dan met tomatensaus? Maak er dan eens een ovenschotel van. Want pasta is ook heel geschikt om in andere ovenschotels te verwerken dan lasagne of cannelloni. Wel eens conchiglioni gegeten? Dat klinkt je vast heel exotisch in de oren, maar mogelijk gaat er wel een lampje branden als we zeggen dat conchiglioni in het Nederlands gewoon pastaschelpen zijn. Van die grote, welteverstaan. Het leuke aan deze pastaschelpen is natuurlijk dat je ze kunt vullen met allerlei lekkers en dan in de oven nog even lekker gratineert. Wij hebben ze deze keer gevuld met een heerlijke ragout van oesterzwammen. Paddenstoelen klinkt als een herfstgerecht, maar deze pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout zijn het hele jaar door lekker!
Oesterzwammen
In de pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout hebben we uiteraard oesterzwammen verwerkt. Die mooie grijsbruine paddenstoelen smaken niet naar oesters. Ze hebben hun naam te danken aan hun vorm, die wel wat op een oesterschelp lijkt. Daarnaast groeien ze zijdelings, zoals oesters op een oesterbank. Oesterzwammen hebben een wat vlezige structuur en een milde smaak. De vlezige structuur maakt dat oesterzwammen een populaire vleesvervanger zijn in vegetarische en veganistische gerechten. Door de milde smaak neemt de oesterzwam makkelijk smaken van andere ingrediënten op. Dit maakt deze paddenstoel een zeer veelzijdige groente.
Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout -tips
Dit pastagerecht bevat een klein beetje vlees. Wil je geen vlees eten, dan kun je de pancetta gewoon weglaten om er een vegetarisch gerecht van te maken. Je hoeft geen andere vleesvervanger toe te voegen, want de oesterzwammen zijn een volwaardige vleesvervanger.
Je kunt de pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout van tevoren bereiden. Bewaar het gerecht dan afgedekt in de koelkast tot je wilt gaan eten en warm de schotel dan 30 minuten op in een oven die je hebt voorverwarmd op 200 graden.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 28 pastaschelpen
- 300 gram oesterzwammen, in reepjes
- 0,5 rode puntpaprika, in kleine blokjes
- 100 gram pancetta, in blokjes of reepjes
- 1 flinke ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 100 gram bloem
- 100 gram boter of 100 gram zonnebloemolie
- 1 liter paddenstoelenbouillon
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes of 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- 3 eetlepels kookroom of crème fraîche
- peper en zout
- 100 gram geraspte (geiten)kaas
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout:
Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin de pancetta zachtjes uit. Voeg de ui, de puntpaprika en de knoflook erbij en bak deze even mee. Als de uien glazig zijn doe je de oesterzwammen, de tijm en het gerookte paprikapoeder erbij en bak deze mee tot de paddenstoelen gaar zijn.
Laat de boter in een braadpan smelten zonder deze bruin te laten worden. Voeg in een keer alle bloem toe en roer deze er goed doorheen. Het is het handigst om dat met een rubberen spatel te doen. Bak de bloem een minuut of drie om gaar te worden. Dit is echt belangrijk, anders smaakt je gerecht naar meel. Vervolgens schenk je er steeds een scheutje bouillon bij dat je er goed doorheen roert. Je zult zien dat er op deze manier een gebonden saus ontstaat. Laat de saus heel even doorkoken. Roer de kookroom door de saus.
Schep het oesterzwammenmengsel door de saus. Breng op smaak met de Worcestershiresauce, en peper en zout.
Kook de pastaschelpen beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in en schep hier een laagje saus in. Verdeel de pastaschelpen over de saus. Verdeel de rest van de saus over de pastaschelpen. Bestrooi de saus met de geraspte kaas. Wil je de schotel garneren? Strooi er dan nog wat blokjes puntpaprika en eventueel wat gehakte peterselie overheen.
Zet de schaal 20 minuten op een rooster, in het midden van de oven.
Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout zijn lekker met een groene salade.
Tafel lekker !!
Pastaschelpen gevuld met oesterzwammen, ziet er lekker uit , welke groene salade geven jullie daar bij?
Alvast bedankt
Je kunt elke groene, of niet groene, salade geven die jij er lekker bij vindt. Ik vind zelf een eenvoudige salade er het lekkerst bij. Bijvoorbeeld een mengsel van verschillende soorten sla, eventueel aangevuld met wat komkommer, aangemaakt met een simpele basisvinaigrette.
Dankjewel
Heerlijke, smaakvolle recepten. en tevens gezonde recepten.
Dankjewel Grada, we zijn altijd blij met dit soort complimenten!