Pastaschelpen met gerookte zalm en spinazie – Pasta met spinazie en zalm is altijd een goede combinatie. Dit recept voor met gerookte zalm gevulde pastaschelpen in spinaziesaus is echt heerlijk. Het is echter geen pastaschotel die je binnen een kwartier op tafel zet. Je zult er wat meer tijd in moeten steken, maar de reacties van je tafelgenoten maken dat dat zeker de moeite waard is!
Verse spinazie, die je rauw verwerkt tot een saus
Het is natuurlijk het lekkerste om verse spinazie te gebruiken voor de saus. De spinazie in dit recept wordt rauw verwerkt tot een saus. Je hebt daar echter wel een blender voor nodig. Heb je die niet, dan zou je de hele saus kunnen vervangen door diepvries spinazie à la crème. Maar we dagen je graag uit om de combinatie van pasta en vers spinazie te gebruiken. De gerookte zalm is daar in dit geval een heerlijke aanvulling op.
Gerookte zalm in de pastaschelpen met spinazie
Gerookte zalm is zalmfilet die warm of koud is gerookt. Die gerookte vis eet je meestal koud, op een sandwich, of in een salade. Daarnaast is het een geliefd onderdeel van een koud buffet. Er is gerookte zalm te koop in verschillende soorten en kwaliteiten. Omdat de gerookte zalm in dit gerecht de oven in gaat, en dus gegaard wordt, hoef je niet de duurste gerookte zalm te kopen. Let er wel op dat je zalm met een MSC of een ASC-keurmerk voor duurzame visserij koopt.
Pastaschelpen of Chonchiglioni
Als je op zoek gaat naar grote pastaschelpen en je kunt ze niet vinden, in het Italiaans heten ze Chonchiglioni! Veel wat grotere supermarkten verkopen ze wel.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Spinazie en pasta; een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Pastaschelpen met gerookte zalm en spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 grote pastaschelpen
- 600 gram verse spinazie, gewassen
- 200 gram crème fraîche
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 200 gram gerookte zalm
- 250 gram ricotta
- 2 eetlepels citroensap
- een paar takjes dille
- wat geschaafde Parmezaan, Pecorino of andere harde kaas
- zout en peper
- een blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastaschelpen met gerookte zalm en spinazie:
Kook de pastaschelpen al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Spoel de pastaschelpen vervolgens af met koud water en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
Snijd ondertussen de gerookte zalm fijn en meng die met de ricotta. Knip of snijd de dille fijn en voeg ze samen met het citroensap toe aan het gerookte zalmmengsel. Breng verder op smaak met zout en peper.
Doe de ui en de knoflook met de crème fraîche in de blender. Laat even draaien. Voeg er steeds een hand spinazie aan toe, tot alles fijngemalen is. Breng op smaak met zout en peper.
Schenk de saus in een grote vuurvaste schaal. Vul vervolgens alle pastaschelpen met het gerookte zalmmengsel. Leg de gevulde pastaschelpen in de spinaziesaus.
Bestrooi de gevulde pastaschelpen met de geschaafde Parmezaan.
Bak de pastaschelpen met gerookte zalm en spinazie af in de (voorverwarmde) oven op 200 graden.
Tafel lekker !!
Hallo, even een vraag. Hoe lang in de oven?
Vriendelijke groet,
Leonie Schoppema
Een half uurtje, Leonie. Als het te snel kleurt even afdekken met aluminiumfolie!