Penne all’arrabbiata – Als je ‘arrabbiata’ vertaalt uit het Italiaans naar het Nederlands kom je uit bij ‘kwaad’ of ‘boos’. Zo boos dat de stoom uit je oren komt. Is dit dan een pastasaus die je alleen eet als je ontzettend boos bent? Natuurlijk niet! Het betekent dat bij het eten van die pasta, de stoom uit je oren komt. Het gerecht is niet een klein beetje pittig, maar echt flink. Een pastaschotel waarbij je, als je die aan het eten bent, je gezicht langzaam rood voelt worden, het zweet op je voorhoofd druppelt en je aan een glaasje water niet genoeg hebt of het vuur te blussen. Dus eigenlijk net alsof je verschrikkelijk boos bent. Houd jij van pittig? Dan durf je het ongetwijfeld aan om een penne all’arrabbiata op tafel te zetten. Serveer er wel een frisse salade bij als tegenhanger voor alle pittigheid. Dit pastagerecht is misschien niet zo geschikt om kleine kinderen voor te zetten.
Penne all’arrabbiata is een heel simpel gerecht
Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om dit gerecht te kunnen maken. De saus voor de penne all’arrabbiata bestaat uit tomaten, chilipeper en knoflook en die top je af met verse peterselie en geraspte Pecorino. Eenvoudiger kan bijna niet. Je gebruikt natuurlijk wel de mooist rode en lekkerste verse, rijpe tomaten die je kunt vinden. Traditioneel wordt Penne all’arrabbiata geserveerd met Pecorino, en niet met Parmezaanse kaas. Dit zal te maken hebben met het feit dat het gerecht oorspronkelijk uit de buurt van Rome komt en het gebruik van lokale ingrediënten uit die omgeving. Er zit geen vlees in de pastaschotel, dus dit gerecht is bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Normaal zou je het advies krijgen om bij een pastaschotel een fles lekkere Italiaanse wijn open te trekken. Zet in dit geval maar een kan water klaar!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Penne all'arrabbiata
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram penne
- 600 gram verse tomaten
- 2 rode chilipepers
- 2 teentjes knoflook
- 70 gram tomatenpuree
- verse peterselie
- 100 gram geraspte Pecorino
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je penne all’arrabbiata:
Snijd de tomaten in stukjes.
Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Snijd de chilipepers fijn.
Hak de peterselie fijn.
Rasp de Pecorino.
Doe een scheutje olijfolie in een pan, doe de knoflook en peper hierbij en laat ze rustig zacht worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak die even mee.
Doe de tomaten erbij en laat dit ongeveer 15 minuten heel rustig pruttelen, zonder deksel. Breng op smaak met wat zout.
Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Strooi wat verse peterselie en Pecorino over de penne all’arrabbiata en serveer direct. Zet de rest van de Pecorino in een schaaltje op tafel erbij.
Tafel lekker !!