Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ravioli met ricotta en spinazie (of snijbiet)

Het leuke van ravioli is dat je deze in ieder seizoen een andere vulling kan geven. Een ravioli met ricotta en spinazie past natuurlijk bij het voorjaar.

0 1.482

Ravioli met ricotta en spinazie (of snijbiet) – Ravioli, daar hoef je echt niet van te schrikken. De meeste mensen zien bij het woord ravioli al beelden van een mislukt pastadeeg en heel veel geknoei en geklieder bij het vouwen van het deeg. Oké, het valt niet onder de even snel klaar gerechten. Je moet voor dit gerecht zeker wel wat tijd uittrekken. Probeer het dus niet te gaan maken op de maandagavond als je uit je werk komt. Dit is zo’n gerecht waar je in het weekend of op een vrije dag even lekker de tijd voor neemt. Het maken van de pasta is helemaal niet zo moeilijk. Het is een beetje kneedwerk, en wie een goede keukenmachine in huis heeft heeft het een stuk makkelijker.


Wat is ravioli?

zelfgemaakte ravioli
Zelfgemaakte ravioli

Ravioli is een gevulde pasta, meestal in de vorm van een kussentje met een kartelrandje. Het woord komt van het Genuese woord rabioli, wat ‘restjes’ betekent, en dat is eigenlijk precies wat het is. Een pastadeeg is de basis en die vul je met de restjes uit je koelkast. Die restjes moeten dan uiteraard wel bij elkaar passen. In onderstaand recept gebruik ik snijbiet, maar pak ook gerust spinazie. De ricotta kan bijvoorbeeld ook feta zijn. Je kunt eindeloos variëren met de vullingen. Dat maakt het ook steeds weer leuk en verrassend.

Meer lezen over pasta? Klik hier.

Kinderen vinden dit trouwens ook leuk. Ze kunnen pakketjes maken en mogen werken met een deegroller en erna aan tafel kunnen ze uitpakken. Geloof me ze zijn over enthousiast over hun kookkunsten!!

Ravioli met ricotta

en spinazie (of snijbiet)

Ravioli voor 4 personen:

 • 400 gr. bloem type 00
 • 4 eieren
 • 1 koffie lepel zout
 • 4 eetlepels olijfolie

Zo maak je pastadeeg voor ravioli

Meng alles met een keukenmixer met een kneedhaak gedurende 5 minuten, of meng alles in een mengkom met de hand en kneed het met de hand gedurende minstens 5 minuten. Hierna nog even met de hand kneden en een bal vormen, deze in plasticfolie wentelen en ongeveer 30 min laten rusten.

Verdeel het deeg in repen en rol het even uit met de deegrol. Haal het deeg verschillende keren doorheen de pastamolen (voor lasangne). Begin op de breedste stand (voor dikke lappen) en eindig op de smalste  stand, zodat je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen pasta verkrijgt. Als je geen pastamachine hebt, lukt het ook wel, maar dan moet je goed met de deegroller blijven rollen.

Voor de ricotta vulling

 • 100 gr ricotta
 • ¼ van een chilipepertje
 • 2 eetlepels spinazie of snijbiet (al klaargemaakt)
 • 100 gr pecorino kaas
 • peper en zout

Mix eerst de chilipeper samen met grof geraspte pecorino in een mixer. Voeg daar de ricotta en snijbiet of spinazie eraan toe en breng op smaak met peper en zout. Dit doen we allemaal in een spuitzak.

Zo vul je ravioli met ricotta en spinazie

Dit kan makkelijk als je in het bezit bent van een ravioli maker. Ik  heb de mijne gekocht bij ‘’Dille & Kamille’’.

Je legt een lasagnevel op de ravioli maker en spuit er een toefje vulling op. Meteen leg je er een tweede vel over en deze rol je vast met de deegrol. Vervolgens haal je het overtollig deeg weg en leg je de pakketjes op een bord. Herhaal totdat je ingrediënten op zijn.

Leg de ravioli met ricotta in het kokende water. Kook geen al te grote hoeveelheid ravioli in één keer. Vermijd dat ze zich ophopen in de pot en vastkleven. Zodra ze komen bovendrijven zijn ze gaar. De gaartijd bedraagt ongeveer 2 à 3 minuten.

Voor het sausje

 • +/- 200 gram trostomaatjes
 • 1 geperst teentje knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 koffielepels kappertjes
 • 2 gemiddelde augurken op azijn
 • 2 eetlepels spinazie of snijbiet (al klaargemaakt)
 • peper en zout

Juist voor dat de ravioli klaar is, snijd je de trostomaatjes in helften of kwarten en verwarm je deze in een pannetje met de knoflook en 1 el. olijfolie.

Ondertussen mix je de kappertjes, augurkjes en spinazie of snijbiet fijn met 2 el. olijfolie (moet beetje lijken op een  pesto), breng op smaak met peper en zout.

Doe de gekookte ravioli direct na het koken in de pan met de warme trostomaatjes en schep er een lepel of twee van je gemixte pasta bij.

Serveer meteen en rasp naar smaak wat pecorino kaas over je zelfgemaakte ravioli met ricotta en spinazie.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer