Spaghetti Bolognese – De favoriete spaghetti van bijna iedereen en dat is ook best begrijpelijk.
Spaghetti Bolognese
Bij bijna ieder Italiaans restaurant staat hij op de kaart, de spaghetti Bolognese is dan ook een echte klassieker. De kracht van dit pastagerecht is de saus, gemaakt met de eenvoudigste ingrediënten en een beetje liefde en geduld natuurlijk. Laat je niet verleiden door andere groenten toe te voegen, hoe lekker dit ook lijkt. Het is dan geen Bolognese meer. De basis voor een goede Bolognesesaus is rundergehakt, tomaat, gerookt spek, ui, bleekselderij, en wortel, dus geen paprika, prei of champignons.
Begin tijdig met het maken van de saus
Een Bolognesesaus maken is niet moeilijk, maar heeft wel tijd nodig. Het snijden van de tomaat, wortel, bleekselderij en ui is even werk, maar het is zeker de moeite waard. Bolognesesaus moet een tijdje opstaan, minimaal 1 uur, maar de spaghetti is meestal in 10 minuten gekookt. Je vindt hier het recept voor 4 personen, maar een slimme kok maakt gelijk een dubbele hoeveelheid. Zo heb je de volgende keer de spaghetti Bolognese lekker snel op tafel staan.
Zorg dat iedereen aan een gedekte tafel zit als de pasta het water in gaat
Al dente gekookte pasta
Een lekkere spaghetti Bolognese maak je met een goede spaghetti, die al dente gekookt is. Geen overgare, melige spaghetti, maar een spaghetti van goede kwaliteit. Dit mag vers zijn, maar dat hoeft niet, koop alleen alsjeblieft geen snelkook variant.
Zorg ervoor dat de saus helemaal klaar is en de tafel gedekt. Breng het water aan de kook en doe de pasta er pas in als iedereen aan tafel zit. Die paar minuten moeten ze maar wachten, daar wordt de trek alleen maar groter van. Zet een stuk Parmezaanse kaas en een schaaf klaar en een paar takjes gesneden verse basilicum om dit er op het laatste moment over te strooien.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Spaghetti Bolognese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram tomaten
- 400 gram rundergehakt
- 75 gram ontbijtspek
- 1 ui
- 1 kleine wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 75 ml rode wijn
- 125 ml bouillon
- 1 theelepel oregano, gedroogd
- 1/2 tlheelepel tijm, gedroogd
- 4 takjes verse basilicum
- zout en peper
- olijfolie om te bakken
- 400 gram gedroogde pasta
- een stukje Parmezaanse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti bolognese:
Begin met het ontvellen van de tomaten door een pan met water aan de kook te brengen. Snijd de tomaten kruislings in en leg ze een minuut in het kokend water. Haal ze eruit en schep ze in een bak met koud water. Haal de schil eraf. Snijd de groene kern eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Snijd de ui, wortel en bleekselderij in fijne stukjes en zet alles opzij.
Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit.
Voeg het gehakt eraan toe en bak dit rul.
Voeg de gedroogde kruiden een theelepel zout en peper naar smaak toe.
Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee.
Voeg de gesneden wortel, ui en bleekselderij toe en bak even kort mee door. Blus alles af met de bouillon en de wijn. Roer alle aanbaksels goed los.
Voeg de tomaten eraan toe en roer door. Laat dit, onder af en toe roeren, minimaal een uur sudderen. Twee of drie uur mag ook, hoe langer hoe lekkerder. Laat wel de deksel op de pan om te veel inkoken te voorkomen.
Breng op smaak met peper, zout en laat als dat nodig is, kort inkoken. De saus is nu klaar voor gebruik.
Kook de spaghetti, volgens de aanwijzingen op de verpakking, in ruim water met zout tot die net gaar is.
Verdeel de spaghetti over de borden en schep op iedere portie saus naar wens. Schaaf er Parmezaanse kaas over en bestrooi met blaadjes gescheurde basilicum. Serveer direct.
Tafel lekker !!
Wat een heerlijke en makkelijk te maken pasta! Echt een aanrader, vooral als je niet alles meer uit pakjes en zakjes wilt maken!
Dank je Carla, daar streven we naar, koken en lekker eten zonder al die pakjes en zakjes.