- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood – Eerlijk? Ik was eigenlijk op zoek naar groene kool. Enige tijd geleden fietste ik langs een boeren stalletje langs een fietspad midden door de polder. Dolgelukkig word ik van die heerlijke nostalgie. Een schuurtje waarin een aantal producten (eieren en groenten) op zeer eenvoudige wijze uitgestald zijn. De prijzen lijken op die van een discounter, sterker nog, ze doen het beter. Zelfs de kassajuffrouw is wegbezuinigd. Daarvoor in de plaatst staat er een geld kistje waarin je geacht wordt op eerlijke wijze je spullen af te rekenen. Her en der treffen we briefjes waarop we verzocht worden het juiste bedrag af te rekenen en bij vragen op de bel te drukken. Ik hou er van! En niet alleen ik. Mijn kinderen vechten om mee te gaan op strooptocht langs boeren stalletjes van dit soort.

De inkoop

Helaas ontbreekt de groene kool in de bescheiden maar verse presentatie. Wel staan er emmers met stronken boerenkool. Helaas moeten we constateren dat dit bijna tot dezelfde nostalgie behoort. Er is een lichte terugkomst waarneembaar, maar boerenkool kennen we eigenlijk alleen nog uit zak, pot of pak. Mijn tasje vult zich al snel met verse groenten van het seizoen, een doos eieren, maar dan….. die boerenkool moet mee. Twee stronken, en niet de lichtste kan ik je vertellen. De twee forse stronken moeten uiteindelijk thuis toch gekortwiekt worden, dus ik besluit ze op z’n kop in een tas te zetten. Na een flinke worsteling lukt het me toch. Met een flinke smile en een goed gevulde tas boeren versheid keer ik huiswaarts. M’n dochter is razend nieuwsgierig en moet toch nog eens checken wat ik allemaal meegenomen heb. Papa, ze passen niet in de koelkast. Nee schat, ze kunnen gewoon buiten op de tuintafel liggen, morgen maken we er iets lekkers mee.

Meningen van de gasten

De volgende dag: Papa wat eten we vandaag? Spaghetti schat. Maar papa, we zouden toch boerenkool maken? En dat doen we ook. Onder luid protest van het hele gezin besluit ik spaghetti met boerenkool te maken. Papa, ik wil alleen spaghetti. Nee hoor, je moet ook groenten eten. De belangstelling in de keuken, en de belangstelling voor de maaltijd neemt af. Tja, dat verzin je toch ook niet. Na wat gerommel in de keuken met slechts een paar mooie en pure ingrediënten zet ik de maaltijd op tafel. Simpel, maar puur en smaakvol. Ze moeten even over het idee heen, maar uiteindelijk tasten ze toe. Het resultaat zijn lege bordjes en als ik vraag wie er nog een beetje lust krijg ik bevestigende en goedkeurende reacties. Zo simpel is superfood.

Het schuldgevoel wegcijferen

Boerenkool Superfood?  Jazeker, boerenkool is hartstikke gezond. De in populariteit toenemende koolsoort mag je absoluut onder de superfoods rekenen. De groenten zit vol vitamine A, C en K. Daarvan bevat 250 gram boerenkool al meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. In deze spaghetti gebruiken we ook niet zo heel veel groente. Nee, een klein handje boerenkoolblad is al voldoende. Gelukkig is deze groente dan ook zo gezond dat je je daarover in dit gerecht niet schuldig hoeft te voelen.

Spaghetti met boerenkool

Slechts een paar ingrediënten

Pastagerecht[1] voor 4 personen

Snel op tafel

Voor de spaghetti met boerenkool gebruiken we slechts een kwart van een stronk boerenkool. Breek de benodigde hoeveelheid blad van de stronk, snijd de dikke nerven eruit en was het overgebleven blad goed. Kook de boerenkool ca. 10 minuten in een royale pan water. Schep de boerenkool met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen. Breng het water opnieuw aan de ko0k en kook hierin de spaghetti in ca. 8 minuten gaar. Ondertussen rasp je de oude kaas in je keukenmachine. Haal 3/4 van de kaas uit de kom. Knijp zoveel mogelijk water uit de afgekoelde boerenkool en doe de boerenkool bij de geraspte kaas in de keukenmachine. Doe er een flinke scheut olie bij en draai het geheel tot een gladde pesto. Voeg waar nodig wat olie toe. Schep de boerenkool pesto door de spaghetti en serveer direct. Geef de overige geraspte kaas er apart bij.

Lekker met wat geroosterde pijnboompitjes.

Tafel Lekker.

Links in dit artikel
  1. Pastagerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/pastagerechten/