Spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven – Kokkels zijn een ware delicatesse uit onze eigen Noordzee. In de herfst en vroege winter zijn kokkels op hun lekkerst, daarna gaat al snel de smaak én de grootte achteruit. De kokkel is helaas een ondergewaardeerd schelpje die je niet vaak in gerechten of recepten tegen komt. Maar de kokkel doet niets onder voor de bekendere (en duurdere) vongole en is met recht een lokaal en bijzonder product te noemen. In dit recept van spaghetti met kokkels, (verse) tomatensaus, aubergine en zwarte olijven komen ze dan ook goed tot hun recht. Een prachtig én lekker herfst bordje vol.
Let op! In de ingrediëntenlijst van dit recept voor spaghetti met kokkels vind je verse tomatensaus. Maak deze dus eerst volgens dit recept….
Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!
We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse kokkels
- 300 gram spaghetti
- 2 aubergines
- 15 gram verse basilicum
- 115 gram zwarte olijven
- 500 ml verse tomatensaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven:
Maak een makkelijke en snelle geroosterde tomatensaus. (recept)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1 × 1 cm en verdeel ze over een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster de aubergine in 25 minuten in de oven en zet daarna apart.
Snipper de ui en de knoflook. Zet een flinke pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui een paar minuten aan. Voeg de knoflook toe en daarna ook de tomatensaus. Draai het vuur lager en laat de saus langzaam warm worden.
Kook ondertussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
Snijd ondertussen de zwarte olijven in plakjes en het basilicum in reepjes. Voeg de aubergine blokjes en de zwarte olijven plakjes toe aan de tomatensaus, breng zo nodig nog op smaak met zout en peper. Voeg als laatste ook de spaghetti toe aan de tomatensaus en zet het vuur uit.
Spoel de kokkels goed af onder stromend water. Verwijder alle kapotte kokkels of de kokkels die open zijn. Kook de kokkels in kokend water in 2 minuten gaar (in plaats van in water kun je de kokkels ook koken in zoutloze visbouillon of wijn). Roer de helft van de kokkels voorzichtig door de spaghetti met tomatensaus heen.
Verdeel de spaghetti met kokkels over de borden en garneer met de andere helft van de kokkels en de gesneden basilicum.
Tafel lekker !!