Spaghetti met nduja – Heb je zin in een andere pastaschotel dan de gebruikelijke spaghetti Bolognese of Carbonara? Maak dan een heerlijk pittige spaghetti met nduja. En die zet je ook nog eens in een handomdraai op tafel. Heel makkelijk voor een doordeweekse dag, maar ook zeker een aanrader om te serveren aan je gasten.
Nduja; smeerworst geconserveerd door pepers
De basis voor spaghetti met nduja is natuurlijk de nduja. Maar wat is dat dan? Het is een smeerbare worst, gemaakt van varkensvlees. De worst komt uit Italië en wordt geconserveerd door onder andere een flinke hoeveelheid chilipepers die erin verwerkt zijn. Die pepers worden in het Italiaans ‘peperoncini’ genoemd en ze zorgen ervoor dat de worst erg pittig wordt. Dus als jij van pittig eten houdt, dan wordt spaghetti met nduja vast je nieuwe favoriet.
Nduja is smeerbare worst van varkensvlees komt uit Italië en wordt geconserveerd door onder andere de vele chilipepers die erin verwerkt zijn.
Pastasaus van nduja maken
De pastasaus voor de spaghetti met nduja is lekker snel klaar en zit toch bomvol smaak. De voorbereidingen zijn zo gedaan. Wat groente en de worst snijden en je bent klaar om er een prachtige, heerlijk pittige saus van te maken. De nduja hoef je niet te bakken, de worst smelt als het ware door de saus.
Hoe pittig wil je het hebben?
De nduja zit vol met pepers, maar je kunt zelf bepalen hoe pittig je de saus maakt. Voeg eerst eens zo’n 50 gram nduja toe en proef de saus, je kunt het daarna altijd pittiger maken door nog wat meer toe te voegen. In dit recept wordt zoveel nduja gebruikt dat het een prikkeling op je tong geeft, maar je niet glazen water hoeft te drinken om te koelen. Maar besef wel dat pittig voor niet iedereen hetzelfde is. Wees voorzichtig dus.
Nduja bewaren
De nduja kun je erg lang bewaren. Zorg ervoor dat je hem zo luchtdicht mogelijk in folie verpakt en in de koelkast bewaart. De pepers en het zout in de worst zorgen ervoor dat de worst geconserveerd is en dus lang houdbaar blijft. Pas als hij vreemd gaat ruiken of als er schimmelvorming optreedt, is het tijd om de worst weg te gooien. Maar zover laat je het vast niet komen als je eenmaal spaghetti met nduja hebt geproefd!
Spaghetti met Nduja
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram spaghetti
- 100 gram nduja
- 4 uien, in halve ringen
- 2 rode paprika's, in repen
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 8 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
- 140 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels verse peterselie
- 150 ml kookroom
- 100 gram geraspte pecorino
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met nduja:
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin de ui en paprika.
Voeg na zo’n 3 minuten de tomaatjes en knoflook toe.
Schep na een minuut de tomatenpuree erbij en bak dit mee totdat de zurige geur verdwenen is.
Schenk dan een half kopje water bij de saus, roer goed door en zet het vuur wat zachter.
Schep de helft van de nduja door de saus en laat smelten terwijl je blijft roeren.
Schenk de kookroom door de saus en roer goed.
Proef of de saus pittig genoeg is en zo niet, dan voeg je meer nduja toe.
Schep de spaghetti door de saus en meng alles goed.
Schep nu de helft van de kaas erdoor.
Bestrooi de spaghetti met nduja met de peterselie en geef de rest van de kaas er apart bij.
Tafel lekker !!
Nduja is gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn in een potje. Zelf heb ik de originele Nduja gekocht bij een Italiaanse specialiteiten winkel in Rotterdam.
Dat klopt, Peter, het staat gewoon bij de Italiaanse producten.
Een bijzonder lekker gerecht…top…nduja is vrij gemakkelijk te verkrijgen bij een Italiaanse speciaalzaak
Nduja is in NL niet zo gemakkelijk te krijgen. Neem als alternatief een goede, zuivere salami en maal deze in een keukemachine tot gehakt. Voeg een theelepel zout en 5 rode pepers toe en maal door elkaar. Voeg een scheutje olijfolie toe voor de smeuïgheid. Je kunt ook een kleinere hoeveelheid maken. Uiteraard in de koelkast bewaren. Ik hen Nduja zo’n 18 jaar geleden voor het eerst in Calabria gegeten en was onmiddelijk verkocht !
Hoi Thisbe,
Wat een leuk alternatief. Gelukkig kan je de Nduja bij steeds meer gespecialiseerde winkels krijgen want zoals je zegt, als je het eenmaal hebt geproefd ben je verkocht!