Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pastei met wintergroenten en lamsvlees

Feest op tafel? Maak deze pastei met wintergroenten en lamsvlees. Hou je daar niet van? Probeer wat anders! Met dit basisrecept kun je onbeperkt variëren.

0 83

Pastei met wintergroenten en lamsvlees – Voedselverspilling is niet meer van deze tijd. Het kan echt niet meer en het is ook niet nodig. Met een beetje creativiteit kun je van restjes een lekkere en leuke maaltijd maken. Soms ontstaan daardoor onverwacht lekkere combinaties van ingrediënten en worden er gerechten geboren die vervolgens gewoon blijvertjes worden!

De pastei van dit recept ontstond uit een restantje lamsbout en een aantal verschillende wintergroenten. Nu heeft niet iedereen dezelfde kliekjes in de koelkast staan. En het leuke van dit recept is dat je het makkelijk kunt aanpassen aan wat jij aan restjes over hebt. Dus gaar rundvlees, varkensvlees, gehakt wat je rul bakt, stukjes vleesvervanger, het kan allemaal. Met de groenten is dat het zelfde verhaal. Ik had savooiekool, winterpeen, knolselderij en uien, maar prei of koolraap kan ook. Of in een ander seizoen de groenten die er dan zijn.

Ik gebruikte gele currypasta. Je kunt ook rode of groene nemen.

Kortom…wees creatief en zet eens iets anders op tafel!


Pastei met wintergroenten en lamsvlees

Hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 kilo gemengde wintergroenten, in kleine stukjes
  • 300 gram gaar lamsvlees, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 flinke el gele currypasta
  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei
  • zout
  • olie om te bakken

Zo maak je de pastei met wintergroenten en lamsvlees:

Pastei met wintergroenten
Pastei met wintergroenten

Verhit de olie in een grote koekenpan of braadpan. Bak hierin de uien en de knoflook glazig. Voeg dan de groenten toe en bak deze tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg dan de currypasta toe en bak even mee. Roer dan het gare vlees er door. Breng eventueel op smaak met wat zout. Laat het mengsel afkoelen.

Bekleed een taartvorm of ovenschaal van ongeveer 27 cm met één van de rollen bladerdeeg. Laat het bakpapier er onder zitten. Als je bladerdeeg zonder bakpapier gebruikt, vet de vorm of schaal dan goed in.

Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en verdeel het paneermeel over de bodem.

Verdeel de afgekoelde vulling in de taartvorm. Snijd het bladerdeeg dat over de rand steekt er met een mesje af. Gooi dit niet weg.

Neem nu de tweede rol bladerdeeg en leg deze, zonder bakpapier, over de gevulde vorm heen. Druk met je vinger voorzichtig het bovenste bladerdeeg vast aan dat in de vorm.

Maak met een klein uitstekertje of met een mesje een gaatje in de bladerdeegdeksel. Gebruik de overgebleven randjes van het bladerdeeg om eventueel wat versieringen aan te brengen.

Klop het ei los met een vork. Bestrijk het bladerdeegdeksel met het geklopte ei.

Bak de pastei in een op 200 graden voorverwarmde oven in ongeveer 35 à 40 minuten gaar en bruin. Als de bovenkant te snel kleurt, dek deze dan af met een vel aluminiumfolie.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer