Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Patatje met….. Een gezondere versie voor de kinderen

Een patatje met haal je bij de snackbar, of je gooit thuis een zak friet in de friteuse en geeft er mayonaise bij. Echt? Een patatje met kan echt spannender

0 1.501

Patatje met….. Een gezondere versie voor de kinderen – Een patatje met haal je even bij de snackbar, of je gooit thuis een zak friet in de friteuse en geeft er mayonaise bij. Echt? Een patatje met kan zoveel spannender. Oké, misschien wordt het een wat minder makkelijke hap, maar lekker is het wel en nog gezonder ook. Je kinderen zijn dol op dit patatje met.

Creativiteit

Creativiteit is en blijft een belangrijke eigenschap in de keuken. Verras mensen aan tafel! Daar kun je heel ingewikkeld over denken, maar soms liggen de oplossingen gewoon voor de hand. Het meest eenvoudige patatje met krijgt een heel andere invulling als je daar eens rustig over nadenkt. Geef er groenten bij en balletjes gehakt in een rijk gevulde en smaakvolle saus in plaats van een vette snack. De kinderen zullen het prachtig vinden. Zo’n patatje krijgen ze alleen maar thuis.

Laat de kinderen ook vooral helpen bij het maken van dit patatje met. Lekker (natuurlijk wel met schone handjes) kneden in het gehakt, balletjes draaien en dan zelf mayonaise kloppen. Is het vakantie? Laat ze een mooie, grote kleurplaat maken. Deze kan prima dienen als placemat.


Patatje met Gehaktballetjes in Provençaalse saus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram gehakt
  • ½ fijngesneden ui
  • paneermeel
  • scheutje melk
  • 2 eieren

Voor de Provençaalse saus:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui, in ringen
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 250 gr champignons gesneden
  • ¼ courgette in halve fijne ringen
  • ½ pikant pepertje, gesnipperd
  • 1 rode, 1 groene , 1 gele puntpaprika, in blokjes
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • peper en zout
  • 1 blik van 400 gr tomaten pulp
  • 3 a 4 eetlepels tomaten ketchup
  • een klontje boter
  • 100 a 150 ml melk

Gehaktballetjes: Meng het gehakt met de halve, gesnipperde ui. Doe er de paneermeel en de eieren bij. Meng het geheel goed en voeg voorzichtig wat melk toe. Zoek de juiste balans zodat het niet te nat of te droog wordt. Draai er met natte handen mooie kleine gehaktballetjes van. Verhit wat boter in een koekenpan of braadpan. Schroei de gehaktballetjes op hoog vuur even dicht en bak ze vervolgens op een laag vuur langzaam gaar.

Provençaalse saus: Smelt wat boter in royale pan. Voeg de ui ringen, de bleekselderij, paprika, knoflook en rode peper toe. Laat het even aanstoven. Voeg dan ook de tomaten pulp en de stukjes courgette toe. Doe er een laurierblad en de gedroogde tijm bij en laat ca. 20 minuten zachtjes garen.

Doe de gehaktballetjes in de saus en laat nog even sudderen. Breng op smaak met zout, peper en de tomatenketchup. Verdun de saus met wat melk (op kamertemperatuur). Je kunt hiervoor ook room gebruiken, maar door de melk kleurt de saus zachter en het scheelt je een boel calorieën.

Deze Gehaktballetjes in Provençaalse saus kun je ook al een dag van tevoren maken.

Patatje met…..

We hebben nu de gehaktballetjes, maar daar hoort dan ook patat bij. Hiervoor kun je gewoon patat bakken zoals je dat altijd doet. Maar als je de frieten voor dit patatje met… zelf bakt zullen de kinderen het nog veel leuker vinden. Natuurlijk mogen de kinderen weten dat de frieten van aardappels gemaakt worden. Bovendien is de zelfgebakken patat heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Zowel kinderen als volwassenen zullen daarvan smullen. Maak je patatje met…. dus compleet met deze huisgemaakte friet uit de friteuse, of kies voor ovenfriet.

Wil je de maaltijd nog gezonder maken? Kies dan eens voor één van onderstaande huisgemaakte frietjes:

Serveer bij het patatje met… een frisse salade.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More