Pittige groente-tajine met harissa en krokante tofu – Deze tajine maak je gewoon op een spaarbrander, maar heb je een tajine, dan kun je die natuurlijk ook voor dit gerecht gebruiken. Al zal de stooftijd dan misschien anders zijn. Ik heb wortel, courgette, aubergine en bleekselderij gebruikt voor deze groente-tajine maar dat is geen wet van Meden en Perzen, dus gebruik groenten die jou in deze tajine lekker lijken.
Erbij serveerde ik krokante tofu, welke ik eerst met maizena en zeezout omschudde en daarna op hoog vuur in een klein laagje olie bakte ( beetje frituren dus eigenlijk ). Hierdoor legt het laagje maizena en zeezout een soort van beslagje om de tofu-blokjes heen waardoor het lekker knapperig wordt.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Pittige groente-tajine met harissa en krokante tofu
Hoofdgerecht voor 2 personen:
- 2 el olijfolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 2 cm gemberwortel
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke tl kurkuma
- 1 el harissa
- 200 g wortel
- 150 g courgette
- 150 g aubergine
- 150 g bleekselderij
- 1/2 blik tomatenblokjes met vocht
- 21/2 dl groentebouillon
Voor de krokante tofu:
- 3 el olijfolie
- 200 g tofu
- 2 el maizena
- gemalen zeezout
- 1 vel aluminiumfolie
- 150 g couscous
- 1 vel aluminiumfolie
Voor erbij:
- Turkse of Griekse dikke yoghurt
- harissa
- gehakte verse koriander
Snijd eerst alle groenten in stukken van ongeveer twee centimeter, snipper de ui, rasp de gemberwortel en pers de knoflook uit.
Rooster de komijn- en korianderzaad tot het gaat geuren en vijzel de kruiden.
Fruit in een braadpan met dikke bodem de ui, knoflook, gember in de olijfolie zacht gedurende vijf minuten. Doe er de kurkuma, harissa en de gevijzelde komijn- en korianderzaadjes bij en bak even mee. Voeg er nu de gesneden groenten aan toe en bak vijf minuten mee op hoog vuur. Doe er nu de groentebouillon en de tomatenblokjes bij, zet op een spaarbrander op de kleinste pit en laat een half uurtje zachtjes stoven met het deksel op de pan.
Tien minuten voor einde stooftijd ga je bezig met de couscous en de tofu
Verwarm twee borden voor in een oven van 80 graden
Voor de krokante tofu:
Snijd de tofu in blokjes van een bij een centimeter. Doe over in een kommetje en hussel om met de maizena en het zeezout.
Verhit de olie in een anti-aanbak-koekenpan flink heet en frituur als het ware de tofu tot mooi knapperig bruin gedurende drie minuten. Schep de tofu uit de pan en houd warm in een vel aluminiumfolie.
Intussen ga je door met de couscous.
Voor de couscous:
Doe de couscous in een vuurvaste niet te grote kom, formaat dessertschaaltje, giet er zoveel kokend water op tot vingerdikte hoog en dek af met aluminiumfolie. Laat in twee minuten wellen. Langer laten staan is geen probleem, het kookproces houdt op, zodra al het water is opgenomen.
Serveren:
Schep de couscous op de borden, met de groente-tajine ernaast en de krokante tofu erover. Garneer met vers gehakte koriander, de yoghurt en harissa kun je er in kommetjes bij zetten.