Poké bowl met kip – Deze poké bowl is echt nooit saai. Of je de kip nu bakt, frituurt of pocheert het is allemaal even lekker.
Zelfs in de poké bowl is kip het meest veelzijdige stukje vlees
Poké bowls zijn superveelzijdig, alleen al met kip kun je heel veel variaties maken. De ene net wat lijnvriendelijker dan de andere, maar allemaal even lekker. Niet alleen in de bereiding kun je volop afwisselen, ook de kruiden kunnen een groot verschil maken. Ga je voor een oosterse variant met ketjap of liever voor een licht pittige versie met cajun kruiden?
Voor de poké bowl van de foto met plakjes gebakken kip gebruik je kipfilet. Deze kruid je naar smaak. Wij gebruikten cajunkruiden, maar je kunt ook kerrie, 5 spices of je standaard kipkruiden gebruiken. De kipfilet bak je in een beetje olie of boter. Je kunt deze versie zowel koud als warm gebruiken.
Voor een lichtere poké bowl met kip kies je voor gepocheerde kip. Hiervoor gaar je kipfilet in bouillon of water wat je tegen de kook aan houdt. Maak een lekkere marinade van bijvoorbeeld 2 eetlepels hoisinsaus, 1 eetlepel ketjap en een beetje sambal naar smaak en besmeer hier de warme kip mee. Laat afkoelen en snijd de kip in plakjes. Gebruik de rest van de marinade als sausje voor de poké bowl.
Poké bowl met gefrituurde kip is bij velen de favoriet. Kruid hiervoor niet te grote stukjes kipfilet, haal deze door los geklopt eiwit, dan door de bloem met een beetje van dezelfde kruiden. Daarna haal je de stukjes nogmaals door het eiwit en dan door de panko. Bak dit in frituurvet van 180 graden tot de kip goudbruin en gaar is. Je kunt dit eventueel voorbereiden en in de oven of airfryer opwarmen als je ze wil gebruiken.
Groente is onmisbaar voor kleur, smaak en textuur
Een poké bowl met kip als hoofdmaaltijd is behalve erg lekker ook een lust voor het oog. Natuurlijk, de kip en de sushirijst zijn de basis, maar de prachtige uitstraling van het gerecht komt door de groenten die erin verwerkt worden. De vele kleuren, smaken en texturen maken van iedere hap een feestje, varieer dan ook naar hartenlust met de groenten die jij lekker vindt.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Poké bowl met kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kipfilet
- 250 gram sushirijst
- 1 + 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sushi azijn
- een stukje bloemkool
- 4 eetlepels azijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 winterwortel
- 100 gram wakamé
- 100 gram sojaboontjes
- 1 avocado
- 1 kleine rode ui
- 1/2 komkommer
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 limoen
- cajunkruiden naar smaak
- sojasaus voor erbij
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je poké bowl met kip:
Kook de rijst volgens de verpakking met een beetje zout. Voeg er de suiker en azijn aan toe als de rijst nog warm is. Proef en breng naar wens eventueel meer op smaak. Laat afkoelen.
Kruid de kipfilet en laat hem op kamertemperatuur komen.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Verwarm 2 eetlepels azijn met de kurkuma en een theelepel suiker en doe hier de bloemkoolroosjes bij. Roer even door en laat afkoelen.
Snijd de rode ui in heel fijne ringen. Verwarm 2 eetlepels azijn met 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels water en giet dit over de uien. Roer door en laat afkoelen en intrekken.
Rasp de wortel en snijd de komkommer in plakjes of blokjes en kook de sojaboontjes kort gaar. Snijd de avocado in mooie plakjes.
Rooster de sesamzaadjes kort in een schone koekenpan en laat ze op een bord afkoelen.
Bak in dezelfde pan de kipfilet in een koekenpan tot die gaar is en laat een beetje afkoelen.
Verdeel intussen de gekookte sushirijst losjes over 4 kommen.
Verdeel er in groepjes de voorbereide groenten overheen. Snijd de kip in plakjes en leg deze bovenop.
Bestrooi alles licht met sesamzaadjes.
Snijd de limoen in partjes en leg op iedere portie een partje.
Serveer de poké bowl met kip met sojasaus, kroepoek en eventueel wasabi en ingelegde gember voor de liefhebber.
Tafel lekker !!