Poké bowl met tofu – lekker plakkerige sushirijst met gemarineerde tofu, veel verse groenten en een heerlijke pindadressing waar ook niet veganisten van zullen smullen.
Poké bowl vegan
Steeds meer mensen eten vegetarisch of vegan. Dat wil echter niet zeggen dat je niet lekker kunt eten, de mogelijkheden voor een verantwoord hoofdgerecht zijn eindeloos. Ook deze poké bowl met tofu is een heerlijk gerecht voor een dagje zonder vlees. Lekker plakkerige sushirijst, kruidige stukjes gemarineerde tofu, rode bietjes en rauwe groenten maken er een smakelijk en kleurrijk geheel van. De zalige pindadressing maakt het helemaal af.
Kies je voor vers, dan kies je voor kleur
Tofu een goede eiwitbron
Als eiwitbron voor deze poké bowl maken we gebruik van tofu, en ja veel mensen zullen direct zeggen bah, dat is saai, niet lekker, flauw van smaak. Maar met de juiste manier van bereiden maak je met dat saaie stukje tofu een heerlijke poké bowl. Als eerste marineren we de tofu een uurtje in een krachtige marinade, de smaken kunnen zo goed in het product trekken. Voor het bakken worden ze door de maizena gewenteld en op hoog vuur aangebakken. Door deze manier van bereiden heb je een echt smakelijke bron van eiwitten voor op je poké bowl maar ook bij je bami, nasi en zo meer.
Pokè bowl met tofu en een zalige pindadressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram sushirijst
- 1 eetl suiker
- 1 eetl sushi azijn
- 450 gram tofu
- 150 gram gekookte rode biet
- 1 wortel geraspt
- 1/2 komkommer
- 200 gram kerstomaatjes
- 1/2 rode ui
- 2 theel sesamolie
- 1 theel sambal
- 2 eetl pindakaas
- 1 eetl gembersiroop
- 2 eetl maizena
- sojasaus
- olie om in te bakken
- 1 limoen
- 50 gram pinda’s
- 2 takjes verse koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je poké bowl met tofu:
Maak een marinade van de sesamolie, sambal en 2 eetlepels sojasaus. Snijd de limoen in kwarten en pers er het sap van 1 kwart limoen bij, meng goed. Snijd de tofu in blokjes en leg deze in de marinade en zet een uurtje weg om de smaken in te laten trekken.
Kook de rijst volgens de verpakking met een beetje zout. Voeg er de suiker en azijn aan toe als de rijst nog warm is. Proef en breng naar wens eventueel meer op smaak. Laat afkoelen.
Snijd de komkommer in de lengte door en haal er met een lepeltje de zaadlijsten uit. Snijd de komkommer in mooie boogjes. Snijd de rode biet in reepjes, de kerstomaatjes doormidden en de rode ui in fijne reepjes. Maak nu de dressing door de pindakaas met 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel sojasaus te mengen. Verdun met water tot een saus. Proef en breng eventueel meer op smaak met sambal of soja. Hak de pinda’s grof. Laat de gemarineerde tofu goed uitlekken en dep een beetje droog met een stukje keukenpapier. Verdeel er de maizena over en schud even losjes om zodat de maizena goed verdeeld word. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de sojastukjes mooi bruin. Vermijd te veel roeren om breken te voorkomen.
Roer de rijst iets los en verdeel deze over 4 kommen, verdeel hier nu alle groenten en de gebakken tofu in porties over. Schep een lepeltje van de pindadressing op de rijst en bestrooi alles met de gehakte pinda’s. Snijd de kwarten limoen nogmaals door en leg op iedere poké bowl een partje limoen en een paar blaadjes koriander. Serveer de poké bowl met tofu op kamertemperatuur samen met de rest van de pindadressing en een beetje sojasaus zodat iedereen zijn poké bowl naar eigen smaak af kan werken.
Tafel lekker !!