Poké bowl vega – ook zonder vleesvervangers maak je de lekkerste vegetarische poké bowls.
Poké bowl vega, een kom vol lekkers
Als je poké bowls serveert, kun je rekenen op blije gezichten. Het is niet alleen de smaak, maar zeker ook de uitstraling van een kom vol prachtige kleuren en heerlijke smaken. De basis is sushirijst en daarop worden de lekkerste groenten verdeeld met ieder zijn eigen specifieke smaak en textuur zodat iedere hap weer anders is.
Ook nu gebruik je verse groente van het seizoen
Deze poké bowl vega heeft de smaken van de herfst/winter door het gebruik van gegrilde pompoen en champignons. Dit zijn mooie volle smaken die een koude hoofdmaaltijd toch iets warms geven. De pompoen is gegrild in de airfryer, maar als je die niet hebt, kun je de pompoen ook in een pan bakken met een beetje olie. De champignons hebben een heerlijk zoutig laagje van hoisinsaus en knapperige sesamzaadjes. De bloemkool zet je even op zoetzuur om een fris, lichtzuur tintje mee te geven. Dit doe je het liefst een dag vooraf. Aan het recept van zoetzuur voeg je in dit geval een theelepeltje kurkuma toe.
Wortel selderie salade zoetzuur
Zelf je zoetzure groente maken lijkt misschien een dingetje, maar het is supereenvoudig. Ontdek het met deze wortel selderie salade zoetzuur.
Serveer poké bowls het liefst op kamertemperatuur om alle smaken het best tot hun recht te laten komen.
Ook in andere jaargetijden kun je de lekkerste variaties maken met groente. In het voorjaar/zomerseizoen kun je gebruikmaken van asperge, Chinese kool, sugarsnaps, spinazie en mais. Gebruik lekker veel kleurige groenten voor de mooiste en daardoor ook vaak lekkerste poké bowls.
Vleesvervangers zijn niet nodig
Bij de juiste keuze van de groenten zijn de vleesvervangers echt niet nodig. In dit recept gebruik je champignons en avocado, maar denk ook eens aan bonen, kikkererwten of kapucijners, want ook peulvruchten zitten boordevol gezonde eiwitten.
Vergeet het sausje bij de poké bowl vega niet
Lekkere rijst, heerlijke groenten maar een sausje om alle smaken te laten samenkomen is toch wel wat alles extra lekker maakt. Natuurlijk, sojasaus hoort erbij, maar met het lekkere zoet pittige sausje maak je het helemaal af. En het leuke is, het is ook nog eens supersimpel te maken.
Poké bowl vega
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram sushirijst
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sushiazijn
- 250 gram champignons
- 300 gram flespompoen
- 200 gram bloemkool zoetzuur
- 1/2 komkommer
- 1 avocado
- 1/2 rode ui
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- zout/peper
- sojasaus voor erbij
- olie om in te bakkken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je poké bowl vega:
Kook de rijst volgens de verpakking met een beetje zout. Voeg er de suiker en azijn aan toe als de rijst nog warm is proef en breng naar wens eventueel meer op smaak. Laat afkoelen. Snijd de pompoen in blokjes en gaar deze 10 minuten in de airfryer op 180 of bak ze in een koekenpan met een klein beetje olie tot ze gaar zijn. Snijd de champignons in kwarten en bak deze in een klein beetje olie op hoog vuur gaar, zet het vuur uit en voeg er de hoisinsaus en sesam aan toe. Schud even goed door en zet opzij. Snijd de komkommer in dobbelsteentjes en de ui in fijne dunne reepjes en schud ze even om met de eetlepel azijn. Meng de mayonaise met de chilisaus.
Verdeel de rijst in bergjes over 4 kommen en verdeel de groenten over de rijst. Schep met een theelepeltje hier en daar een beetje saus en bestrooi alles licht met sesamzaad. Serveer de poké bowl vega lauw met extra sojasaus en eventueel kroepoek zodat iedereen naar eigen smaak kan nemen.
Tafel lekker !!