- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Polenta met gemengde paddenstoelen

Polenta met gemengde paddenstoelen – Polenta is iets wat nog niet veel op de tafel van Nederlanders staat. Het is iets wat vooral in Noord-ItaliĆ« word gegeten zoals wij hier aardappel eten. Wil je alles over polenta weten dan vind je hier alle informatie over polenta[1] en wat het nou precies is.

In een notendop is polenta[2] een zetmeelcomponent zoals pasta, rijst of aardappel. En door zijn neutrale smaak heel goed te combineren in veel gerechten. Het lijkt op een hele dikke puree of pap maar als het afkoelt word het een stijve massa. Dit keer combineer ik het met verschillende soorten paddenstoelen en serveren we het als voorgerecht, maar het kan ook prima als lunchgerecht.

Italiaanse klassieker

Polenta met gemengde paddenstoelen is een echte Italiaanse Klassieker met een grote K. Daar word het vaak gemaakt met porcini, oftewel eekhoorntjesbrood. In de herfst is het seizoen van de paddenstoelen volop in gang. Daarom kies ik voor verschillende soorten paddenstoelen. Kun je aan eekhoorntjesbrood komen bij je groenteboer? Vervang de gemengde paddenstoelen dan gerust voor eekhoorntjesbrood of je favoriete paddenstoel.

Polenta met gemengde paddenstoelen

Hoofdgerecht[3] voor 4 personen

Doe de melk en het water in een pan samen met de polenta en zet deze op het fornuis. Breng het aan de kook en als het aan de kook is doe je het deksel erop. Blijf erbij en roer iedere paar minuten. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Zet na een half uurtje een koekenpan op het vuur en doe hier de boter en walnotenolie. Als de boter niet meer bruist voeg je de paddenstoelen toe en bak je deze samen met de tijm en de knoflook. Breng het op smaak met zout.

Als de polenta gaar is ( een dikke papmassa) roer je de roomboter en grana pedano erdoorheen tot dit is gesmolten. Verdeel de polenta en paddenstoelen over de vier borden. Garneer het met wat verse tijm en geraspte grana perdano en serveer het direct.

Laat de polenta niet afkoelen. Als hij eenmaal stijf is word hij niet meer zacht. Zelfs na opnieuw verhitten blijft de polenta stijf. Wil je weten wat je met afgekoelde polenta kunt? Kijk dan eens bij dit recept voor polentafrietjes[5].

Tip: Snel aan tafel? Neem dan instant polenta. Die is klaar in een paar minuten.

Links in dit artikel
  1. alle informatie over polenta: http://lekkertafelen.nl/kookschool/polenta-basis-uitgelegd/
  2. polenta: https://lekkertafelen.nl/specials/polenta-recepten/
  3. Hoofdgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/
  4. polenta: https://lekkertafelen.nl/special/polenta/
  5. polentafrietjes: http://lekkertafelen.nl/recepten/polenta-frietjes/