Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Andijvietaart; weer eens wat anders dan stamppot

Andijvietaart – Ik houd van lokale seizoensproducten. Dat betekent dus dat we regelmatig andijvie(stamppot) eten. Gelukkig houd ik van andijviestamppot, maar soms wil je gewoon net iets anders. Met andijvie lijkt dat net wat lastiger dan veel andere groentes, hoewel we bij Lekker Tafelen altijd wel ideeën hebben. Zou het misschien lekker zijn in een hartige taart? Het antwoord verklap ik maar vast: volmondig ja! Een andijvietaart met gruyère en spek is heerlijk en…. verandering van spijs doet eten.

Andijvietaart

Nodig voor 1 quiche met diameter 22 – 25 cm.

  • 1 rol vers bladerdeeg of 5 à 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 krop andijvie
  • 5 eieren
  • 200 ml. melk
  • 50 ml. room
  • 1 el. maïzena
  • 100 gr. Gruyère (of belegen kaas)
  • 125 gr. gerookt spek
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak
  • wat boter of 1 el. olie

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een springvorm in met het likje boter of kwast hem in met de olie. Rol er het bladerdeeg in uit over de bodem en bedek ook de randen met het bladerdeeg. Gebruik je plakjes? Druk ze dan goed tegen elkaar, zodat de naden niet openspringen tijdens het bakken.

Was en droog de andijvie en snijd hem in dunne repen. Snijd het spek in stukjes en rasp de kaas met een grove rasp.

Kluts nu de eieren in een kom en voeg daar de melk aan toe. Meng 1 el. room met de maïzena, totdat de maïzena is opgelost en voeg het mengsel en het restant van de room toe aan het eiermengsel. Voeg daaraan nog wat nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.

Bedek de bodem van de taart met de spekjes. Leg daarop de andijvie. Giet het eiermengsel er over en druk met de platte kant van een pollepel de andijvie zo diep mogelijk in het mengsel. Strooi de kaas over de andijvietaart en bak ongeveer 35 à 40 minuten in de oven. Misschien moet je halverwege je oven iets hoger of lager zetten. De andijvietaart is klaar, wanneer een satéprikker, die je in het midden van de taart diep hebt doorgeprikt, er droog uitkomt.

NB: afhankelijk van hoe heet je oven werkelijk wordt, kan het zijn dat je de andijvietaart toch (aanzienlijk) langer in de oven moet laten, zo merkte een lezer ons op.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. hmsbiker zegt

    Vandaag dit recept gemaakt, heerlijk gewoon. De oventijd alleen wel aardig moeten verlengen. Dat weten wij dan voor een volgende keer.

    1. Vanessa van Koppen zegt

      Fijn dat de andijvietaart zo lekker was! Dank je voor je input dat bij jullie de oventijd aardig moest worden verlengd. Ik zal bij het artikel zetten dat de tijden – afhankelijk van de oven – nogal kunnen wijzigen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.